2020 2. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2020 23:58
Kitabı ilk gördüğümde çok merak etmiştim bu yüzden okumaya başladım.Vamık Volkan’ın Bilgi birikimini, kitap için ne kadar uğraştığını, nerelerde nasıl Bilgi topladığını gördükten sonra kesinlikle değeceğini anladım.Her ne kadar yazar gereken yerde terimleri açıklasa da, neden yazıldığını anlamak için psikanaliz terimlerine biraz hakim olmak gerekiyor. Yazımı 7 yıl süren bu kitapta Atatürk’ün iç dünyasına bir ziyaret yapıyoruz. Itzkowitz ve Volkan kitabı yazarken Atatürk’ün hayatını psikanalitik olarak incelemeye odaklanmışlar ve kendi söylemlerinden, yanındakilerin anılarından, gerçekleştirdiklerinden, kayıtlardan yararlanmışlar bunu yaparken. Ama kitap sadece Atatürk’ün hayatı ile sınırlı kalmıyor tabi ki. Yaşamı boyunca etkileşimde olduğu kişiler ve yerleri de tek tek tanımış oluyoruz sayfaları çevirdikçe. Zaman zaman sosyal olayların Atatürk’ü nasıl etkilediğini anlatmak için tarih kitabına bürünüyor, zaman zaman ise toplumdaki değişimlerin, dünyanın içinde bulunduğu durumun O’nun üzerindeki anlamını gözler önüne sermek için bir sosyoloji kitabı oluyor. Muhteşem kaynakları, kişileri ilk ağızdan dinlemiş olması, kesinlik içermeyen şeylerin söylenti olduğunu belirtmesi, yazarken ne kadar zorlandığını aktarmasındaki samimiyetiyle çok zengin bir kaynak. Gece gündüz elimden bırakamadan okudum, ve sonuna kadar değdi.
Atatürk'ün Psikanalitik BiyografisiVamık Volkan · Pusula Yayınevi · 2017116 okunma