2021 7. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2021 18:20
Kitabın hayatıma olan etkisini nasıl yapsam da kafamın içindeki gibi, bana hissettirdikleri gibi kelimelere döksem bilemedim. 75 sayfacık bir kitap, bir günde biter dedim. Biterdi de ama bitmesin istedim. Okuduğum sayfaları en başa dönüp tekrar okudum, zaman zaman okumayı bırakıp düşündüm ve kendimi sorguladım. Cümlelerin altını sayfalarca çizmişim bazen de. Ama 75 sayfacık dediğim o kitap bana belki de bir ömür yetecek hayat dersi verdi. Benim de kitabın kahramanı gibi öğretmen olmamdan mı kaynaklı bilmiyorum ama bir çok yerde onunla aynı pencereden bakabildim, çok kere ideolojisini destekledim, hak verdim, saygı duydum. Kendimi Raçinski'nin yerine koydum. Hak vermesine veriyorum ama acaba ben olsam aynı şeyi yapabilir miydim? Ne tamamen evet diyebildim, ne de tamamen hayır. Yapmaya çalıştığı, ideolojisi uğruna vazgeçtikleri büyük fedakarlık gerektiren şeyler. İnanılmaz başarılı bir kariyeri elinin tersiyle itip doğduğu köyün okuluna öğretmen olmak her yiğidin tabi ki de harcı değil. Onun kadar idealist olamadım ne yazık ki ama eminim, bu saatten sonra aldığım kararlarda bir çok şey çok daha farklı olacak. Fark yaratan ben olmalıyım, artık biliyorum. Peki sadece öğretmenler mi okumalı? Kesinlikle hayır. Kitaptan en az öğretmenler kadar diğer meslekler, öğrenciler, aileler kısaca tüm insanlık ders çıkaracaktır. Kitabın ismi sizi yanıltmasın. Anlatılan şey sadece öğretmenlikle ilgili değil, insan olmakla ilgili bana göre. Çünkü Raçinski bize kendi hayatıyla hayat dersi veriyor. Üstelik yaşananların hiçbiri kurgu değil, hepsi gerçek. İdeal öğretmen benim için kesinlikle okudum kitaplığıma kaldırdım kitabı olmayacak, bir çok kere daha karşılaşacağımızdan hiç şüphem yok. Bu belki yarın olur, belki 10 yıl sonra. Bilemem.
İdeal ÖğretmenGrigory Petrov · Zafer Yayınları · 20197,8bin okunma