·256 syf.····Okunma: 27 Ocak 2021 12:54 (Dikkat: Ön bilgiler ve ipuçları barındırır)
Yurdunu kaybeden adam/ Cegiz Dağcı
Acı ve ıstırap dolu bir esir hayatından sonra kendisini Alman üniformaları içinde Türkistan savaşçısı olarak bulan Sadık Turan Korkunç yıllar adlı kitabın devamı olan bu kitapta karşımıza sık sık içinde bulunduğu üniformanın asıl sahiplerinin kendisine ve arkadaşlarına yaptığı işkence ve esirlik günlerini hatırlayıp yaşamını ve olaylara bakış açısını irdelemektedir. Fiziksel olarak esir, aç veya hasta olmasa da, ruhen yaşadıkları alman üniforması içinde hisleri onu yıpratmaktadır. Almanların planının bir parçası olan Türkistan ordusunda eğitim görüp tekrar Alman subayı olmuştur. Sadık Turan Komutanının izniyle Ailesini ziyaret etme fırsatı bulur. Fakat ailesine öldüğü söylenmiştir. Büyük bir sevinçle karşılandığı mahallesine evine gittiğinde, kardeşinin, kendisinin ölüm haberini alınca Rus savaşçısı olarak dağa çıktığını öğrenir. Onu oradan kurtarmak istese de kardeşi onu alman üniforması içinde görünce ona inanmaz ve buluştukları yerden tekrar dağa çıkar Sadık Turan görevine dönmeden önce ailesinin evlenmesini istediği Zekiye'nin ailesini de ziyaret eder ve görevine döner. Görevi devam ederken Almanların savaşı kaybedeceği anlaşılınca Türkistan umutlarını yitiren askerler çareyi kaçmakta bulur. Sadık Turan ise birlikte kaçarken kaybettiği ve kendi elleriyle gömdüğü çok sevdiği Polonyalı Marya ile kaçmaktadır. Bu kaçış esnasında birçok badireler atlatmış yaralı halde yolculuk yapmış ancak yanında Marya olduğu için güçlü kalmıştır. Sınırlardan geçmek için alman üniformasını tekrar giymek zorunda kalan Sadık geçiş izinlerini alır ve Viyanaya giden trene Marya ile biner ancak yolda ABD uçakları treni bombalar ve bu saldırıdan birkaç gün sonra Marya ölür. Sadık artık Ailesini, Marya'yı, Türkistan umutlarını kaybetmiştir. Alman üniformasını da nehre atmıştır. Yolda gördüğü Polonya askerlerine Polonyalı olduğunu söylemiş ve İtalya'ya gitmek istediği yere gitmiştir. Artık özgürdür esirlik yılları bitmiştir. Ama Sadık bundan sonra kaybettikleri, yaşadıkları tramvalar ve esirlik günleri ile savaş yıllarını hep hatırlayacak onların etkisinde kalacaktır.
Çok sevdiği yurdundan kopmuş acılarını unutturan kadını elleriyle gömmüş nice kardeşini kaybetmiş ve özgürlüğüne kavuşmuştur. Yurdunu kaybeden adam kitabının korkunç yıllar kitabını okuduktan sonra hemen başlanıp tek solukta okunacak bir kitap olduğunu düşünüyorum.