Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

193 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İkinci yılına girdiğimiz covid-19 pandemisinin bugüne kadar ki bir değerlendirmesini yaptığımızda hastalığın bütün şiddetiyle hala devam ettiğini görmekteyiz. Geriye dönüp bir yıl öncesini hatırladığımızda, hayatımızda ne kadar büyük ve olumsuz değişiklikler olduğunun hepimiz farkındayız. Bu süreçte ben de dahil bir çoğumuz virüse yakalandı. Hastalığı bir şekilde atlatabilenlerimiz bile hayatta kalmanın sevincini doya doya yaşayamıyor. O kadar çok kayıplarımız oldu ki onların acıları, hatıraları yüreğimizi dağlıyor. Şu anda çevremizde, yakınlarından, akrabalarından, arkadaşlarından ve tanıdıklarından hiç kimseyi kaybetmemiş, o acıyı yaşamamış bir insana rastlamak çok zor. Hepimiz birilerini kaybettik. Mekanları cennet olsun. Bundan sonraki süreçte Allah hepimizi korusun. Bu tarihi dönem henüz bitmedi. Önümüzde daha alınması gereken mesafeler var. Dilerim hepimiz bütün bu aşamaları salimen atlatarak bir an önce insanlık olarak bu beladan kurtuluruz. Yüzyıllar geçse de unutulmayacak bir tarihi dönemi yaşıyoruz. Tıpkı günümüzden yaklaşık yüzyıl önce 1918 yılında yaşamış olan insanların başına gelen o uğursuz pandemi dönemi gibi. 1918 salgını, belkide dünya kuruldu kurulalı en fazla can alan bir felaket. O dönemde etkeni bile tam olarak tespit edilemeyen bir hastalığa esir olmuş insanlık. Bugünkü gibi o zamanda tüm dünyaya yayılmış hastalık. Kayıtlar yetersiz olduğu için tam olarak kaç can aldığı bilinmiyor ama 40 milyon ile 100 milyon arası bir can kaybına sebep olduğu tahmin ediliyor. Ortalama 50 milyon kayıp kabul görüyor. Böylesine korkunç bir katil 1918 pandemisi. İşte bu kitapta o korkunç katil anlatılıyor bizlere. Yazar bizi 1918 ve 1919 yılının o korkunç günlerine götürüyor. Hastalığın tanıtılmasından sonra, nerede başladığı, dünyaya nasıl yayıldığı, alınan tedbirleri, yaşanılan olayları, tüm dünyada nasıl bir panik yaşandığını ve pandemiden kurtulma çabalarını kısaca insanlığın bu dramatik dönemini tüm aşamaları ve acılarıyla birlikte bize ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Ve bugünkü pandemiyi sanki önceden tahmin etmiş gibi de yıllar öncesinden uyarılarını yapıyor. Kitabı okuduğunuzda o dönemin bugünkü yaşadıklarımızla ne kadar benzerlikler gösterdiğine tanık oluyorsunuz. Tabii ki farklılıklar da azımsanmayacak kadar fazla. Kitap, başlangıçta bir doktora tezi olarak hazırlanmış fakat daha sonra tüm insanların bu bilgilere ulaşması için yayınlanmasına karar verilmiş. 1918 felaketiyle ilgili çok ayrıntılı bilgi içeren ve akıcılığı sayesinde kolayca okunan, dönemden fotoğraflar, afişler, gazete sayfaları gibi görsellerle de desteklenen, büyük bir bilgi hazinesi olan bu kitabı ben, büyük beğeniyle okudum ve herkesin de okumasını tavsiye ederim. instagram.com/p/CKjsergjUtL
Gelmiş Geçmiş En Büyük Katil: 1918 İspanyol Gribi
Gelmiş Geçmiş En Büyük Katil: 1918 İspanyol GribiM. Kemal Temel · Betim · 201516 okunma
··
114 görüntüleme
Ferah okurunun profil resmi
Hastalığı atlatmış olmanız sevindirici bir haber Mehmet bey, tekrarı olmasın inşallah. Salgınlar, tarihleri, etkileri değişse de hep karşımıza çıkacak kabul ettirdi bunu bize. Herkesin en az zararla kurtulması temennisiyle emeğinize sağlık.
mehmet temiz okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim Ferah hanım. Maalesef bu felaketler her zaman insanlığın başına geçmişte büyük belalar açmış olduğu gibi gelecekte de açmaya devam edecek gibi gözüküyor. Selamlar.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.