Normalde Poem şiir ,poet sair demek. Aristotales'in yazdigi bu eser de siir sanati ile alakali diye dusunulup oyle cevrilmis sanirim. Ancak siir ve siir sanati ile alakali pek delil bulamadim. :)
Ancak eser siirden cok tragedya ve komedya turunu acikliyor bizlere.
Ben Ingiliz Edebiyati bolumunde klasik edebiyat almaya basladigimda ilk kez okumustum. Turkcesini anlamadim o yuzden ingilizcesi daha sade idi onu okudum. :)
Eser neyden bahsediyor?
Daganik bir sekilde bir tragedyanin konusu nasil olmali, zaman ve mekan nasil olmali, bir trajik dusus nasil olmali, trajik kahraman ve trajik atmosfer nasil olmali bunlardan bahsediyor.
Trajedinin konusu basit cok basit bir konu olmali ki trajik karakterin sonunu o basit olay getirebilsin. O donemde oyunlar bir gunde oldugu icin zaman acisindan dar olmali. Bir korku gerilim yaratmali insanda. Kisa bir gulduru sahnesi olsun ki son vurus gercekten trajik olsun.
Shakespeare'in Macbeth'ine baktigimizda hırs Othello'a baktigimizda kiskançlik vardir. Her iki eser de yeterince gergin bir havada gecer.
Komedi ise basit seylerden olusur. En olmadik seylerden de bu cikartilabilir.
Tabi boyle bir eser iki uc cumle ile anlatilamaz. Tiyatro sanatinin temeli , klasik donem ve tiyatro uzerine calisanlarin bir ders kitabi olan bu eseri tiyatro ve turleri ile ilgilenenlere tavsiye ederim.
Ben bir romanciyim ama cok sevdim. Iyi ki okumusum.
#ancientage #aristotle #poetica