Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şiir Sanatı Üzerine

Poetika

Aristoteles
Aristoteles, Antikçağ felsefesinin en önde gelen filozofudur. Benzer düzeyde bir felsefeye İlkçağda sadece Platon'un erişebildiği kabul edilir. Antikçağa damgasını vurmuş olan Aristoteles, pek çoklarına göre tüm çağların en büyük birkaç filozofundan birisidir. Bilim ve felsefede onun başarmış olduklarıyla rekabet etme ümidi besleyebilen insan sayısının bir elin parmaklarını geçmediği hemen herkes tarafından kabul edilir. Aristoteles, mantık, doğabilimleri, metafizik, psikoloji, etik ve siyaset felsefesi gibi pek çok alanda eser vermiştir. "Aristoteles külliyatı" olarak geçen, özgün haliyle Grekçe 1462 sayfadan oluşan eserler bütünü, derslerinin, kendisi ya da öğrencileri tarafından tutulmuş notlarından oluşur. Sanatı, taklidin taklidi olarak gören ve insanları hakikatten uzaklaştırdığı gerekçesiyle onu neredeyse felsefenin başdüşmanı ilan eden hocası Platon'un aksine, Aristoteles Poetika'sında şiirsel yaratımın doğası ve kaynağı, şiirin tabiat ve hakikatle ilişkisi, sanatın amacı ve işlevi konularını ele alır. Kitap, Platon'un sanata yönelik eleştirel meydan okumasına verilmiş köklü bir yanıt gibidir. Aristoteles'in en önemli eserlerinden birisi olan Poetika, sadece şiire ve tiyatroya değil bütünüyle sanata ilgi duyan herkes için bir temel eser niteliğindedir.
Yazar:
Aristoteles
Aristoteles
Çevirmen:
Furkan Akderin
Furkan Akderin
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 43 dk.Sayfa Sayısı: 96Basım Tarihi: 12 Eylül 2012Yayınevi: Say Yayınları
ISBN: 9786050200294Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Aristoteles Poetika I-VII
Bunları yazmadan önce uzun uzun düşünme görevini yerine getirdim. Poetika'nın her bölümüyle ilgili birkaç söz etmek gereksinimi duyuyorum. Bunu genel bir inceleme olarak da görebilir ve bunun çevresinde değerlendirebilirsiniz. Ancak ben Poetika'yı 3. defa okuyuşumda kendime yorum yapabileceğim bir alan açmak gayreti duyduğum için bunu yapıyorum. b1yazar.blogspot.com/2023/06/aristot...
Poetika
PoetikaAristoteles · Say Yayınları · 20123,811 okunma
Reklam
96 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Tarihte ‘Sanatı’ ilk defa araştıran ve belki de aynı zamanda ilk defa da eleştiren Poetika, Politika eseriyle karıştırılmamalıdır. Kendim de karıştırdığım için söylüyorum. Bir yandan gerçekçilik ele alınırken diğer yandan da hayal gücü öne çıkarılır. Şiire yönelik epey bilgi içermesinden dolayı da tarihsel önemi büyüktür. Platon ile karşılaştırma yaptığı mesele benim gözümde efsanedir. Şöyle ki birisini çok seversiniz diyelim. Bilhassa erkeklerin başına gelir ama hanım kardeşlerimiz de bu konuda tecrübelidir bence. Zannederiz ki dünyadaki bütün erkekler bizim sevdiğimiz kadına aşık. Biz kendi aramızda bunu yaşayanlara geçmiş olsun deriz çünkü bu aşkın kıymeti bilinmez ya neyse zaten hangi sevenin kıymeti bilinmiş değil mi? İşte bu sevginin özelinde aslında karşıdaki güzel değil, onu güzelleştiren bizim sevgimizdir. Sanatta da güzel olan sanatın var olmasıdır. Sanat var olduğu için güzellik de var. Tek başına güzellik ne anlam ifade eder ki? Taş da tek başına çok güzel olabilir ama bir tabloda onu güzelleştiren, milyon dolarlara satıyor. Tabii ki karşıt eleştiriler de sunabiliriz ama ne gerek var diyorum ben buna. Bunun yerine güzel olanı alma, yeni bilgiler öğrenme tarafındayım. Aslında bu da şiir sanatını Aristo’ya göre ortaya çıkaran iki nedenden ilki, insanın öğrenmeden aldığı haz, kapsamına giriyor da neyse. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Poetika
PoetikaAristoteles · Say Yayınları · 20123,811 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Aristoteles’in şiir ve tiyatro sanatlarına ait görüşlerini dile getirdiği bir eser. Neden bilinmez ama bu eser bende bir tragedya yazma isteği uyandırdı.
Poetika
PoetikaAristoteles · Say Yayınları · 20123,811 okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
"Poetika", Aristoteles'in tragedya ve epik şiir gibi edebi türlerin özelliklerini ve işlevlerini ele aldığı bir eserdir. Aristoteles, bu metinde şiirin doğasını, yapısını, amacını ve etkilerini inceler. Tragedyanın ve epik şiirin unsurlarını açıklar ve edebi eserlerin bir izleyici ya da okuyucuda yarattığı etkileri analiz eder.
Poetika
PoetikaAristoteles · Say Yayınları · 20123,811 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Normalde Poem şiir ,poet sair demek. Aristotales'in yazdigi bu eser de siir sanati ile alakali diye dusunulup oyle cevrilmis sanirim. Ancak siir ve siir sanati ile alakali pek delil bulamadim. :) Ancak eser siirden cok tragedya ve komedya turunu acikliyor bizlere. Ben Ingiliz Edebiyati bolumunde klasik edebiyat almaya basladigimda ilk kez okumustum. Turkcesini anlamadim o yuzden ingilizcesi daha sade idi onu okudum. :)  Eser neyden bahsediyor? Daganik bir sekilde bir tragedyanin konusu nasil olmali, zaman ve mekan nasil olmali, bir trajik dusus nasil olmali, trajik kahraman ve trajik atmosfer nasil olmali bunlardan bahsediyor. Trajedinin konusu basit cok basit bir konu olmali ki trajik karakterin sonunu o basit olay getirebilsin. O donemde oyunlar bir gunde oldugu icin zaman acisindan dar olmali. Bir korku gerilim yaratmali insanda. Kisa bir gulduru sahnesi olsun ki son vurus gercekten trajik olsun. Shakespeare'in  Macbeth'ine baktigimizda hırs Othello'a baktigimizda kiskançlik vardir. Her iki eser de yeterince gergin bir havada gecer. Komedi ise basit seylerden olusur. En olmadik seylerden de bu cikartilabilir. Tabi boyle bir eser iki uc cumle ile anlatilamaz. Tiyatro sanatinin temeli , klasik donem ve tiyatro uzerine  calisanlarin bir ders kitabi olan bu eseri tiyatro ve turleri ile ilgilenenlere tavsiye ederim. Ben bir romanciyim ama cok sevdim. Iyi ki okumusum. #ancientage #aristotle #poetica
Poetika
PoetikaAristoteles · Say Yayınları · 20123,811 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Poetika özellikle yeni başlayanlar için şiir ve sahne sanatları hazırlama kitabı niteliği taşıyor. O dönemde tüm yazıların şiir şeklinde düz yazı olmaksızın anlatıldığı göz önünde bulundurulursa bu kitabın dönemin şartları açısından yeni bir dönem başlattığını söyleyebiliriz. Özellikle kitapta övgüyle bahsedilen Sophokles ve alıntılama yapılan Homeros’tan kesitleri anlayabilmek büyük bir haz kaynağı. Aynı şekilde kim olduğunu bilmediğim daha birçok yazara gönderme yapılması da kitabı okurken eksikliğini insanın yüzüne vuruyor. Ek olarak Katarsis hissiyatının yalnızca sahne sanatlarıyla ilişkili olmayıp bir kavram olarak insanın yaşam felsefesinde yer edinmesi gerekmektedir. Özellikle kendine bir idol belirleyen bir insanın, ya da insanlara yol gösterecek bir kişiliğin bu kavramı yaşayıp-yaşatmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
Poetika
PoetikaAristoteles · Say Yayınları · 20123,811 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Baş Öğretmene Saygıyla
Aristoteles, hocası Platon'un vefatından sonra Büyük İskender'e hocalık yapıp Atina'ya döner ve hocası Platon'un Akademia'sında başa getirilmemesinden ötürü Lykeion'u kurar. Kurduğu bu Lykeion'da öğrencileri, Aristoteles'in derste anlatırken tuttuğu ders notlarından oluşan kitaplarla tanıdığımız Aristoteles, bu kitapta da şiir sanatı üzerine ve tarih bilimiyle arasındaki temel farklılıkları ele almış. Biz tabi ki yine öğrencilerinin ders notları aracılığıyla biliyoruz bunları. Çok detaya girmeyeceğim insanların okuma zevkini köreltmemek adına ancak kitap felsefi yönünden çok edebi yönlü bir kitap. Evet, Aristoteles edebiyatı felsefi açıdan irdeliyor belki lakin edebiyat yönü olmayan veya edebiyatla mesafeli olan felsefecilerin zevk alacağını düşünmüyorum. Hoş, felsefeci zevk almasa da felsefe tarihinin baş öğretmeni Aristoteles'in kitabı diye ıkına ıkına da olsa okur. Özet geçmek gerekirse, Aristoteles; tarih biliminin olan olayları, şiir sanatının ise olabilecek olayları anlattığını, bu yüzden de şiir sanatının felsefi yanının olduğunu ve tarih biliminden daha üstün olacağını iddia ediyor. Tragedya ve komedya ayrımını dile getirip komedyanın eskiden sanat olarak görülmemesinden sanat olarak kabul görülmesi sürecine ufak bir değiniyor. Buraya okumanızı tavsiye ederim etmem yazacak değilim çünkü bu kitabın kitlesi bu değil. Ben yorumumu yapıyorum sadece. İyi okumalar.
Poetika
PoetikaAristoteles · Say Yayınları · 20123,811 okunma
114 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Felsefe, tiyatro, edebiyat ile ilgileniyorsanız ilk okumanız gereken kitap Platon’un öğrencisi Aristoteles’in Poetikasıdır. Meraktan,biraz da ilgimi çektiğinden ötürü Antik Yunandan itibaren yazım dünyasıyla tanışmak istedim, fakat olağanüstü karışık ve yüzülmesi güç bir deniz olduğunu fark etmem geç olmadı. Şiir sanatı, felsefe, mantık,psikoloji, metafizik konularını tragedya üzerinde harmanlayarak anlatıyor Aristoteles. Diğer sanat dallarıyla karşılaştırma yaparak tragedyanın üstünlüğünü savunuyor aynı zamanda.. Sanatın merkezinin “taklit etmek”ten geçtiğinin altını çizerek, boyutlarıyla ele alırsa şiirde küçük bir taklit etme, tragedyada ise kapsamlı bir taklit etme eylemi barındırdığını savunmakta. Tragedyanın olmazsa olmaz öğelerine dikkat çekerken, yer yer sıkıcı diliyle karşılaşmak mümkün olsa da ne çok sevdim ne çok sevmediğim arafta kalacak bir yolculuk oldu benim için. Yine de birikimli iniyorum bu gemiden... :)
Poetika
PoetikaAristoteles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,811 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
• Poetika, sanatta edebiyat ve dil konularını ele alan, günümüze ulaşmış en eski felsefi araştırmadır. Aristoteles bu metinde komedya, tragedya, hiciv ve epik şiir kategorilerini ayrı ayrı ele alır. Tüm bu türlerin ortak özelliği, taklit yani mimesis unsurunu barındırmalarıdır. • Aristoteles’in şiir sanatı ve tiyatroya yönelik tespitleri bugün bile sanat felsefesi alanında yararlanılabilecek niteliktedir. Bu bakımdan Poetika, yalnızca şiir ve tiyatroyla değil, genel olarak sanatla ilgilenen herkes için önemli bir kaynaktır. • Herkese keyifli okumalar diliyorum..!
Poetika
PoetikaAristoteles · 20223,811 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
Aristoteles'ten Sanat Dersi "Poetika"
Bu kitap hakkında söylenecek ve söylenmesi gereken çok fazla şey var lakin çok kıyıda köşede kalmış bu eser. Benim için de öyleydi ta ki Umberto Eco'nun eşsiz eseri olan Gülün Adı'nı (#36215863) okuyana kadar. Adını ilk kez orada duymuş ve bir gün okuyacağım diyerek not almıştım. Sonunda elime alıp okudum ve neden bu
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,811 okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
POETİKA Şiir sanatı üstüne Umberto Eco'nun 'Gülün Adı' isimli romanında geçen gizemli kitap Poetika. Orada bu kitabın ikinci cildinden bahsediliyor. Tek bir nüshası bile günümüze kadar görülmemiş bu ikinci cilt yazılıp yazılmadığını bilemem. Ama Poetika günümüze ulaşmış Aristo'nun bir eseri. Aristo, bu eseri hocası Platon'un şiir sanatı üstüne söylediklerine karşı tez olarak yazdığı söyleniyor. Rulo şeklinde papirüse yazılan bu kitabı sağlığında yayınlatmamış. Ölümünden sonra öğrencileri diğer kitaplarla birlikte bir mahzende muhafaza etmişler. Yüz, yüz elli yıl sonra tesadüfen bulunan eser zaman içinde yıpranmalar ve bozulmalara uğramış. Eksik yerleri çevirmenler tarafından tamamlanmış. Türkçe çevirilerine gelince onlar da İngilizce ve Fransızca çevirilerden yapılmış. Yani çevirinin çevirisi. Benim okuduğum kitap Can Yayınları da bu İngilizce ve Fransızca Çevirilerini esas almış. Kitaba gelirsek benim için faydalı bir okuma oldu. Bir gün kitap yazmaya karar verirsem faydasını göreceğim güzel bir kaynak kitap. Bu yüzden yazar ve şair olmak isteyen arkadaşlara tavsiye ederim. Kitap yalnızca şiirler hakkında değil, o zamanın Tragedyası, komedyası, destanları ve sahne oyunlarını da içeriyor. Güzel bir eserin yazımda dikkat edilmesi gereken püf noktaları, zamanının eserlerini ve ozanlarını örnek göstererek anlatıyor. Kitaptan bir alıntıyla incelemeyi bitireyim: Öğrenmenin yalnızca felsefeciler için değil, ortak çok yanları olmasa da, tüm insanlar için çok hoş bir şey olmasıdır. Keyifli Okumalar...
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,811 okunma
114 syf.
6/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Aristo, Poetika'sında tragedya, destan ve komedya ozanlarına dair detaylı bir inceleme yaparak benzerlik ve farklılıklarını, olması gereken incelikleri bize anlatıyor. Eserin ana konusu tragedyanın destandan ayrılan noktaları ve üstünlüğüdür. Katharsis olarak adlandırılan arınma bölümünü çok önemli görerek dinleyicileri de derinden etkileyen bir konu olduğundan bahsediyor Aristo bu eserinde. İnsanın duygu ve hislere ihtiyaç duyduğunu savunan Aristoteles'in, hocası Platon'dan çok farklı bir yol izlediğini de görmüş oluyoruz. Okuması basit bir eser olmakla birlikte, biraz sıkıcı gibi de geldi bana, belki de pek okumadığım türlerin bahsini verdiğindendir. Ama genel olarak, anlaşılması kolay bir eser olduğu için okumanızı tavsiye ederim. Herkese keyifli okumalar dilerim ️
Poetika
PoetikaAristoteles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,811 okunma
132 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Herkese selam, Uzun bir aradan sonra sizlerleyim. Ağustos ayı için ilk okuma #aristoteles 'in #poetika 'sı oldu. Seyahat ederken okuduğum kitap, sanatta edebiyat ve dil konularını içeriyor. En eski felsefi araştırma olan Poetika, şiirde ölçü, olay örgüsünde bütünlük, tragedya ile epik şiir arasındaki benzerlik ve farklılıklar gibi birçok konu barındırıyor. Aristoteles'in şiir sanatı ve tiyatroya yönelik tespitleri bugün bile sanat felsefesi alanında yararlanılabilecek nitelikte olduğu için Poetika, yalnızca şiir ve tiyatro değil, genel olarak sanatla ilgilenen herkes için kesinlikle önemli bir kaynak. Aristoteles büyük oranda drama üzerinde çalıştığı için tragedyanın analizi, araştırmasının çekirdeğini oluşturmuştur. Homeros, Empedokles gibi önemli isimlerden örnekler vermesi de anlatımı ilgi çekici kılıyor. "... ister canlı bir organizma, ister parçalardan oluşmuş olsun güzel dediğimiz bir nesne sadece düzenlenmiş kısımlara değil, aynı zamanda belirli bir büyüklüğe de sahip olmalıdır. Çünkü güzellik hem büyüklüğe hem de düzene bağlıdır." "Erdemli birinin bir anda mutluluktan mutsuzluğa doğru değişen kaderi acıma ya da korku uyandırmak yerine bizi sadece şaşkınlığa uğratır. Aynı şekilde sıkıntılı durumda bulunan kötü bir adamın talihinin dönmesi gibi bir durum da tragedyanın ruhuna aykırıdır çünkü bu durum ne ahlaki bir duyguyu tatmin eder, ne de korku ve acıma duygusu uyandırır."
Poetika
PoetikaAristoteles · İş Bankası Kültür Yayınları · 20163,811 okunma
100 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitap okumayı, edebiyatı ve sanatı seviyorum. Bölümümün etkisiyle de bu ilgilerimin oldukça üstüne düşmeye başladım. Bu ilginin sonucu olarak da tabii ki konuyla ilgili olarak kaynaklar okumsua başkadım. Poetika bu açıdan sanırım ilk kitabım. Okuduğum felsefik kitaplarda az çok güzellik, sanat konularına değinildi elbette ama tamamen sanat ve
Poetika
PoetikaAristoteles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,811 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.