Türk klâsik edebiyatının en yaygın nazım şekli olmak bakımından her divanda yıgm yığın örneği bulunur gazellerin. Bir medeniyet birikiminin estetik boyutta kaynakları arasında sayılmak, işte o kesretin sonucudur. Beyitlerin asırlar boyunca birer sarraf titizliğiyle işlenmiş dizeleri, aslında bizim klâsik edebiyat maceramızın paradigmasını da yansıtır biraz. Ve Osmanlı gazelinin tarihi, biraz da Türk'ün tarihidir; orada Göktürklerden, Uygurlardan, Selçuklulardan süzülerek genlerimizde taşıdığımız bir kültür birikimi okunur çoğu kez.Elinizdeki kitapçıkta değişik şairlere ait on beş gazel ile iki berceste, yine o şairlerin zamanlarına ait araştırmalarla şerh edilmeye çalışılmıştır. Biz, anladığımızı yazdık ve elden geldiğince objektif kalmaya çalıştık. Okuyucu, belki de bizim hissettiklerimizi duyacak, bizim görmediklerimizi seyredecek o dizelerde. Öyle de olmalıdır, diyoruz biz. Çünkü şiir hakikatte bilgi edinmek yahut anlamak için değil, hissetmek içindir. Ezcümle, bu sayfanın devamında size kadim zaman ustalarının çağlarına has duyuş, düşünüş ve ifade edişlerini anlatabilmeyi istedik "ve gazel yeniden" dedik.
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 17 dk.Sayfa Sayısı: 151Basım Tarihi: 25 Nisan 2019Yayınevi: Kapı Yayınları
ISBN: 9789758950126Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

151 syf.
8/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Ayine - İskender PALA
Öncelikle günaydın değerli okurlar, Bilmem okudunuz mu, İskender Pala'nın "İki Dirhem Bir Çekirdek" diye bir eseri var. O eserinde kullandığımız deyimlerin nereden geldiğini paylaşıyor. Bu eseri okurken fazlasıyla aklıma geldi o eseri de. Ayine, "ayna" anlamına gelen bir eser. Hacimsiz eserinde zengin bir anlatım kullanmış yazar. Bir deyimin nereden geldiği, kültürümüzde yer alan bazı kavramların geçirdiği evreler, kıssalar anlatılmış eserde. "Bilmem sizin de dikkatinizi çekmiş midir; eskiden 'kahvehane' adı verilen yerlerde kahve içilir ve kitap okunur, ekseriya sohbet ile vakit geçirilirmiş. Belki bu yüzden olsa gerek, yakın geçmişte kahvehane adı yerine "kıraathane ( okumaevi, okuma salonu)" tabelaları görülmeye başlamıştı. Tezat şurada ki eskiden kahvehanelerde kahve içilip kitap okunurdu; şimdi kıraathanelerde bira içilip kumar oynanıyor." Eminim duymuşsunuzdur bunu. Ne kadar acı değil mi? Bu yaşıma kadar gittiğim birkaç kahvehane dışında kitap görmedim mesela. Kitap kafeleri ayrı tutuyorum. Yazar eserinde diğer şairlerin dizelerinden ve anonim dizilerden fazlasıyla yararlanmış. "Kahvelerim pişti gel  Cezvelerim taştı gel  İyi günüm dostları  Kötü günüm geçti gel" Anlatımı yazarın diğer dizelerine göre biraz dağınık bulsam da zengin tarihi, edebi ve kültürel içeriği bakımından okumaya değer olduğunu düşünüyorum.
Ayine
Ayineİskender Pala · Kapı Yayınları · 2019733 okunma
151 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Okurken bir çok şeyin gerçek manasını öğreneceğiniz bir kitap. Akıcı, sıkmayan ve okurken zevk alacağınız bir eser içerik olarak anlatmak gerekirse bir çok kelime sarfetmek lazım olur çünki bir konu değil bir çok konuyu ele alıyor yazar. Okumanızı tavsiye ederim. Iyi okumalar..
Ayine
Ayineİskender Pala · Kapı Yayınları · 2019733 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.