Divan Edebiyatı

İskender Pala
Edebiyatsız millet, dilsiz insana benzer. Altı asırlık Osmanlı çınarının asude bir gölgesi olan divan edebiyatı da atalarımızı bize gösteren bir ayna, onları bizimle konuşturan bir ilham ve aradaki tanışıklık bağlarını sağlamlaştıran bir vasıtadır. Her şeyiyle bizim olan eski Türk şiirini tanımak için biz bir kapı aralamaya çalıştık. O kapıdan girenlerin eski güzellikleri yeniden keşfetme fırsatı bulacaklarına inanıyoruz   Divan edebiyatının kaynakları Şekil bilgisi Tür bilgisi Edebi sanatlar (Tanıtım Bülteninden)  
165 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1996
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

165 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
𝗡𝗮𝗯î 𝗛𝗮𝘁ı𝗿ı𝗻𝗱𝗮𝗻 çı𝗸𝗺𝗮𝘀ı𝗻 𝗱ü𝗻𝘆𝗮𝘆𝗮 ü𝗿𝘆â𝗻 𝗴𝗲𝗹𝗱𝗶ğ𝗶𝗻 𝗕𝗮𝗸î 𝗕𝗮𝗸î 𝗸𝗮𝗹𝗮𝗻 𝗯𝘂 𝗸𝘂𝗯𝗯𝗲𝗱𝗲 𝗯𝗶𝗿 𝗵𝗼ş 𝘀𝗮𝗱â 𝗶𝗺𝗶ş Söz konusu nice güzel beyitin eşlik ettiği değerli hocamız İskender Pala'nın kaleminden Divan Edebiyatının köklü oluşumunda dair zihnimizdeki sorular aydınlanıyor. Esere dair gözüme çarpan birkaç inceleme de içimi kemiren yegane şey eserinin derin ve yoğun bir bilgi ışığında yoluna ilerlediği görüşü oldu.Bu algınında olumsuzluk barındırdığı aşikar.Katılmıyorum! Eserin asıl amacı uzak kaldığımız ve önyargı silsilesinde değer biçtiğimiz Divan Edebiyatı Dönemine; meşale olmak,yanlış tabuları yıkmak,anlaşılır kılmak... Yolun oluşum-gelişim-bitiş aşamaları hakkında bilgilenmek,aydınlanmak... Tüm bunlar yoğunluk ve bilgi harmanıyla yoğrulup verilebilirdi zaten sizce de öyle değil mi! Divan Edebiyatı ilgililerinin okuyacağı bir eser olarak sınırlandırmaktan öte; tarihi-edebi-kültürel geçmişimizi öğrenmek,bilgilenmek,zevk deryasındaki beyitlerle karşılaşmak adına kütüphanemizde yer edilesi nadide eserlerden.İyi Okumalar...
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
"Edebîyatsız millet, dilsiz insana benzer. Altı asırlık Osmanlı çınarının asude bir gölgesi olan divan edebiyatı da atalarımızı bize gösteren bir ayna, onları bizimle konuşturan bir ilham ve aradaki tanışıklık bağlarını sağlamlaştıran bir vasıtadır."
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
8/10 puan verdi
·
85 günde okudu
Üniversite yıllarımda, Eski Türk Edebiyatı hocamızın tavsiyesi ile aldığım bir kitaptı. Divan Edebiyatı ile ilgili anlamadığım çoğu kavram, bu kitap ile anlaşılır hale gelmişti benim için. Artısı var, eksiği yok. Tavsiye edilir.
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Divan edebiyatı severler buraya!
YKS'ye hazırlanan bir sınav öğrencisi olarak tercih yapacağım alan gereği (Eşit ağırlık) divan edebiyatına hâkim olmam gerekiyordu. Üstelik her sene üniversite sınavında divan edebiyatından çıkan soru sayısına bakacak olursak gerçekten konuyu çok iyi bilmem gerekiyor. Her ne kadar edebiyata âşık biri olsam da halktan uzak, toplumdan kopuk olduğunu düşündüğüm Divan edebiyatıyla yıldızım hiçbir zaman barışmadı. Ezberci eğitim sistemi sebebiyle edebiyatta okuyup tartışılması gereken yüzlerce kitabı okumak yerine ismilerni ve yazarlarını ezberlemek zorunda olmayı kendime yediremiyorken, hiç hazzedemediğim divan edebiyatını oturup ezberlemek içimden gelmiyordu. Ben de oturup ezberlemek yerine her zaman yaptığım gibi kendi bildiğim yoldan ilerlemeye karar verdim:Okumak! Divan Edebiyatı alanındaki yetkinliğiyle bildiğim, zaman zaman videolarına denk geldiğim İskender Pala'nın bu kitabını okursam hem divan edebiyatına olan bakış açım değişir, hem de ezber yerine gerçekten öğrenerek ilerlemiş olurdum. Divan edebiyatının halktan uzak bir edebiyat olduğu konusundaki fikirlerim değişmese de tamamen toplumdan kopuk olduğu konusundaki fikirlerim değişti. Ders çalışmak adına değil de gerçekten bir şeyler öğrenmek için okuduğum için sıkılmadan ve zevkle okudum diyebilirim. Kitap beş bölümden oluşuyor: 1)Giriş 2)Divan edebiyatı kaynakları 3)Şekil bilgisi 4)Tür bilgisi 5)Edebi sanatlar Benim kitabı okuma amacım için çok fazla ayrıntı bilgi olsa da üniversitede edebiyat bölümü okuyanlar için ve divan edebiyatına yeni başlayacaklar için güzel bir başlangıç kitabı. Teşekkürler
İskender Pala
İskender Pala
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
İskender palanın inceleme araştırma kategorisinde yer alan ilgililerine muhteşem bilgiler sunan ama detayla ilgilenmeyeler için biraz sıkıcı gelecebilecek türden bir kitap
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Hediye kitaplarla okumaya devam ediyorum. Yazarın okuduğum ikinci kitabı. İlki, İki Dirhem Bir Çekirdek idi. Divan edebiyatına olan ilgim yaklaşık son on yıldır var. Bir emekli başkomiserin teşvikiyle sevmeye başladım. İyi ki yolumuz kesişmiş, iyi ki yanımda davudi sesiyle şiirler okumuş. Sadece divan edebiyatı değil, şiiri sevmemde de katkısı büyüktür. Mükemmel bir ses tonu vardı. Dinledikçe dinleyesi gelirdi insanın. Sağ olsun. Divan edebiyatına ilgimin artmasına sebep olan bir başka değerli insan da Hayati İnanç'tır. Gelelim kitaba. Kitapta, divan edebiyatının doğuşu, divan şairleri (Vehbi, Enderunlu Vasıf, Fuzuli, Nabi, Yenişehirli Avni, Osman Nevres, Namık Kemal, Ziya Paşa, Nef'i gibi) anlatılmakla birlikte, divan şiirlerinden örnekler verilmiş olup, edebi sanatlar anlatılmaktadır. Vezin, aruz, kafiye, redif, seciye, kaside, naat, beyit, lugaz, şarkı, muhammes, münacaat, hicviye, mersiye, hamse, mevlit, telmih gibi edebi terimler tek tek anlatılıp, örnekleriyle beraber sunulmuştur. Benim için oldukça faydalı oldu. 162 sayfa.
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
·
Puan vermedi
Edebiyatsız millet, dilsiz insana benzer. Altı asırlık Osmanlı çınarının asude bir gölgesi olan divan edebiyatı da atalarımızı bize gösteren bir ayna, onları bizimle konuşturan bir ilham ve aradaki tanışıklık bağlarını sağlamlaştıran bir vasıtadır. Her şeyiyle bizim olan eski Türk şiirini tanımak için biz bir kapı aralamaya çalıştık. O kapıdan girenlerin eski güzellikleri yeniden keşfetme fırsatı bulacaklarına inanıyoruz.
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
·
Puan vermedi
Dilini ve kitaplarını severek okuduğum İskender Pala'nın kaleminden çıkmış olan bu kitap, divan edebiyatı ile ilgilenen ve merak eden kişiler için çok iyi bir kaynak kitap olmuş bence. Konuyu derinlere girmeden ufak bilgilerle ve örneklerle bizlere sunarak incelemiş. ilk başta da belirttiğim gibi divan edebiyatına merakı olan ve yeni başlayanlar için konuyla ilgili bütün bilgilerin ufak başlıklar altında ele alınıp açıklanılmaya çalışıldığı çok güzel bir kaynak kitap olmuş.
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
·
Puan vermedi
Güzel bir eser
araştırma ve çapraz okuma ile keyifli bir okuma gerçekleştirilebilir. Bilmediğim çok konu vardı. Detaylı bir şekilde kavramları inceleyip derine inmek isteyen kişiler için güzel bir kitap. Hızlı bir okuma gerçekleştirdiğim için çok fazla bilgi elde edemedim. Detayları ile ilgilenmeyenler için biraz sıkıcı gelebilecek türden bir kitap. Edebiyat derinine inmek isteyen öğrenciler için tavsiye edilir.
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma
165 syf.
·
Puan vermedi
Sen her çağda yeniden doğar, her bahçede yeniden açarsın mazlume, yanmak ve yakmak için. Yanışta mısın mazlume ve seni yandırmak için yarışta mı sefiller?
Divan Edebiyatı
Divan Edebiyatıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018639 okunma

Yazar Hakkında

İskender Pala
İskender PalaYazar · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.