Bir Barbaros Romanı

İskender Pala
Efsaneler bazen denizden, Bazen aşktan ve ateşten gelirler. Aşktan ve ateşten ve denizden gelenler, Bazen ışık olurlar ve bütün zamanı aydınlatırlar Efsane kurmak kadar, efsaneyi yazmak da efsaneye dâhildir. Bir çağı haritalarda bulamazsınız. Derine, insana ve tarihin denizlerine açılmak gerekir. Girdaplarda yüksek idealler saklanabilir. Bu kitapta; İstanbul, Gırnata, Madrid, Roma ve Akdeniz; aşk diliyle kuşatıldı. Akdeniz, aşk kaleminin haritasıyla yeniden çizildi.  Kılıç kılıca, cevher çeliğe çarptı, varlık da yokluğa. Ve hep bir yol vardı kalplerden denizlere. Derin denizler, büyük aşklar için atlas olup dokundu. İskender Pala, bir çağı ve o çağın efsanelerini dile döktü. Barbaros Hayreddin Paşa'yı... Sonra, bir gül sepeti getirdi. Isırılmış üç elmayı anlattı. (Tanıtım Bülteninden)
392 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1 Şubat 2017

8/10 puan verdi
İskender PALA - Efsane Kitabı İncelemesi.
Evet, bugün gene buram buram tarih kokan bir İskender Pala kitabı incelemesi için birlikteyiz arkadaşlar. İskender Pala’nın kendisi ile olmasa da, romanları ve kalemi ile ilk defa "Abum Rabum" #30305965 sayesinde tanıştım. Şahsen çok beğendiğim Abum Rabum sonrasında okumuş ve incelemiş olduğum kitap türlerine
10/10 puan verdi
İskender Pala bu romanında Denizcilerin Piri Barbaros Hayrettin Paşayı anlatmış. Denizcilikle çok ilgisi olmayan ve denizcilik dilini bilmeyen birinin bu kitabı okurken anlamakta zorlanacağını düşünmüştüm fakat kitabın sonuna bir denizcilik dili sözlüğü sizin için bırakılmış. Yazar romanında sadece denizcilik tarihini anlatmamış, hikayeye Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşanın yardımcısının dillere destan aşk hikayeseni de katmış. Bu hikayeyle kitap daha çok ilgi ve merakınızı çekiyor. Okurken bir çok bölümde deryalara daldığım bir roman. Tavsiye ederim. Kusurum varsa affola :)
9/10 puan verdi
Merhaba 1000Kitap sakinleri…. İki Dirhem Bir Çekirdek adlı eserinden sonra okuduğumu ilk İskender Pala romanı oldu. İlk eseri deyimlerin nereden geldiğini açıklayan bir kitaptı. Bu kitabı ise sitemizde öyle yorumları yapılırken dikkatimi çekmesi sonucu okumaya başladım. Yazarın dili çok akıcı ve sürükleyiciydi. Yazarın üslubu hayal dünyanızı
Puan vermedi
Büyüklük Gittiğin Yere güneş gibi doğabilmektir!
《Bağlandığınız zincirin anahtarını ele geçiremiyorsanız zinciri suçlamaktan vazgeçin!》 Zaman zaman
İskender Pala
kitapları okumayı, tarihin tozlu sayfalarını aralamayı, o toz"u ciğerlerime çekerken tarihte yaşanan efsaneleri öğrenmeyi Bir başka seviyorum. Var mıdır ki Türk toplumundan başka zengin ihtişamlı bir tarihe sahip başka bir millet
8/10 puan verdi
İskender Pala’dan tam da beklendiği ve ismi gibi efsane bir roman. Tarihin derinliklerinde kayboldum resmen. Tavsiye edilecek bir roman, lakin daha objektif olunabilirdi diye düşünüyorum.
462 syf.
9/10 puan verdi
Bir yaşam ve yaşanmışlığın en güzel hali.. Acılar,fırtınalar delice çarpıçan yürekler... Yüreklerde özlem , beklenenin, beklemenin demini almış hali... Yazılmaktan çok yaşanmaya değer bir kitap, kimi zaman suların uçsuz bucaksız maviliğin içinde kayboluş , kimi zaman aşkın hasretinde ki yakarış... Hele öyle bir aşk var ki deniz bile bu aşkın hasretinden sularını çeker derinliklerden... Barbaros Hayreddin Paşa ve denizlerdeki en iyi savaş mücadelesi... Anlatılacak o kadar şey kaldı ki dilimde üç noktalara sığamadı kalemimin ucundaki haykırışlar... ve son bir söz... "Yakından görmeye dayanamayabilirdim. İnsan güneşe ne bakabilir ne de onu kucaklayabilir, gözü kamaşır ve bedeni yanar çünkü..." Sırf bu söz ile yüreğinin çarpışması için bile okunmaya değer...
Puan vermedi
bir barboros romani degil bir ask romani
Benim icin tam bir hayal kirikligi olan bir kitap. Ben barbaros hayredin pasanin anlatildigi tarihi bir kitap okumayi dusunuyordum ama yanilmisim tam bir ask romaniydi. Kitabin yarisindan fazlasinda sehzade Alkala ve billure nin askindan bahsetmisti. (eger bu kitabi tarihi bir kitap olarak almasaydim gayet begenirdim akici bir anlatimi vardi) preveze zaferinde bile bana gore cok az bahsedilmis cok hafife alinmis. BIR BARBAROS ROMANI degildi benim icin.
9/10 puan verdi
İskender Pala’nın okuduğum diğer kitapları gibi soluksuz, heyecanla bitirdiğim bir romanı. Barbaros Hızır Hayrettin Paşa ve abisi Oruç Reis hakkında hiçbir şey bilmediğimi fark edip hayıflanarak okudum kitabı. Onun hayatını anlatırken araya serpiştirdiği, iç içe geçirdiği Leyla ile Mecnunvari aşk ise kitapta öyle güzel yer bulmuş ki Hayrettin Paşa’nın kahramanlıklarını öğrenirken anlatılan aşk hikayesi okuyanı kitaba daha çok bağlıyor.
Puan vermedi
** 'Süveyda,insanın manevi varlığının ve idrakinin merkezi imiş.Kalbinin tam ortasında bir kan pıhtısı,siyah nokta.Bütün kan dolaşımının ve bütün akışların merkezi.Kan damarlarda dönüp dolaşıp yine oraya gelirmiş. -Süveyda'nın sevmek demek olduğunu da o vakit öğrendim ve sevdamızı yaşatacak şeyi oraya gömdüğünü anladım... -'Süveyda'nın yüksek anlayış noktası ve aşkın tecelli ettiği yer olduğunu bana Decan Ojeda söylemişti.' ** 'Özlemek düşünmeyi,düşünmek hayal etmeyi,hayaller de şekil ve kalıplar içinde görmeyi getiriyordu.' ** 'Sırları,bağrında gizli duran biri olarak yaşamanın ağırlığını kimse bilemez.'
10/10 puan verdi
Selam :) Baştan söyleyim bu bir inceleme değil kitap hakkındaki yorumumdur :) Tarih kitapları okumayı seviyorum. Hele bir de kitap İskender Pala gibi bir ustanın elinden, büyük bir inceleme ve emek sonucunda çıktıysa daha çok seviyorum. Kitabımız Saint Alkala ile Beatrix arasındaki eşşiz bir aşk hikayesinin içine yerleştirilmiş bir Barbaros Hayrettin Paşa(Hızır Reis) romanı aslında. Ancak bu kadarla da kalmıyorsunuz Oruç Reis, Andrea Dorıa, İspanya Kralı Kral Karlos( Sharlken), Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman zamanlarına ve Endülüslü Müslümanlara yapılan eziyetlere resmen şahit oluyor, yaşıyorsunuz. Yapılan haksızlıklara, işkence ve eziyetlere şahit oldukça kahroluyorsunuz. Kitaptaki tüm karakterler çocukluklarından gelen derin hikayeleri ile Saint Alkala 'nın ağzından eşşiz, edebi, yormadan, hayat dersleri ile bezenmiş bir şekilde anlatılıyor. Çocukluktan aldığımız karakterlerin yetişkinlik, yaşlılık ve bazılarının vefatlarına tanıklık ederken süreç içinde tecrübelerinden çıkarılan dersler de size pek çok kazanım sağlıyor. Ben çok severek, lezzet alarak okudum. Eğer aklınızın bir köşesinde varsa bu kitap kesinlikle bekletmeyin okuyun derim.

İskender PalaYazar · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.