Cep Boy

Efsane; Bir Barbaros Romanı
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2020 25. kitabı
İskender pala hikâyeleri matruşka gibi hikaye içinde hikaye,aşk içinde aşk. Ama yazdığı bütün eserler farklı tarihler ve farklı şahsiyetleri anlatsa da asıl amacı "aşk"ı anlatmak, onun zamana ve mekâna meydan okuyan varlığını ispat etmek, merhalelerini ve talip olanların başlarına gelecekleri değişik ruhları kullanarak anlatmak bence. Bu gayesini anlattığı ve serencamesinin önsözü olan
Leyla ile Mecnun
Leyla ile Mecnun
eserinden sonra aşka yepyeni bir kapı daha açmış bu eserinde. Barbaros Hayrettin Paşa'nın hikayesini anlattığını düşünebilirsiniz ama bence yazar herzamanki gibi tarihin bakmadığımız doğal olarak da göremediğimiz bir yanını anlatıyor.Endülüs'ü ve kalanlarının 'medeni Avrupa'dan'!! gördüğü zulmü bir aşk hikayesi ile anlatmış. Bu arada da ne Barbaros'u anlatmayı ihmal etmiş ne de roman yazıyorum diye sığ bir anlatımla yetinmiş. Kitaba verdiği isim gibi efsane bir eser neşretmiş...
2021 10. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2021 14:10
Efsaneler bazen denizden, Bazen aşktan ve ateşten gelirler. Aşktan ve ateşten ve denizden gelenler, Bazen ışık olurlar ve bütün zamanı aydınlatırlar… Efsane kurmak kadar, efsaneyi yazmak da efsaneye dâhildir. Bir çağı haritalarda bulamazsınız. Derine, insana ve tarihin denizlerine açılmak gerekir. Girdaplarda yüksek idealler saklanabilir. Bu kitapta İstanbul, Gırnata, Madrid, Roma ve Akdeniz; aşk diliyle kuşatıldı. Akdeniz, aşk kaleminin haritasıyla yeniden çizildi. Kılıç kılıca, cevher çeliğe çarptı, varlık da yokluğa. Ve hep bir yol vardı kalplerden denizlere. Derin denizler, büyük aşklar için atlas olup dokundu. İskender Pala, bir çağı ve o çağın efsanelerini dile döktü. Barbaros Hayreddin Paşa'yı... Sonra, bir gül sepeti getirdi. Isırılmış üç elmayı anlattı.
Alıntı
2020 6. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2020 01:24
Hem hemen bitsin de herşeyi öğreneyim deyip heyecanlanırken bir yandan da bu heyecanın bitmesini istemeyip yavaştan almak istersin ya işte bu kitap da bana bu eşsiz duyguları hissettirdi. Yavaş yavaş okumak isterken heyecanla kitabı bitirdim ve hemen yazmak istedim. İskender Pala'nın tek okuduğum kitabı 'Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk' kitabıydı ve çok sevmiştim. Diğer kitaplarına başlamak istedim lakin dili ağır geldi ve çevrem de dili ağır okuyamıyorum dedikçe uzak durmuştum. Taki Efsane kitabına kadar.. Kitap benim için efsane bir tarihi belgesel gibiydi. Bu konuları her yıl öğrencilerime anlattığım için bunların çoğunu biliyorum desem de anladım ki benim bu konuyla ilgili bilmem gereken çok şey var. Osmanlı Devletinin ilk Kaptan-ı deryası, Hızır Reis namı diğer Barbaros Hayrettin Paşa'nın çocukluğunu, ailesini, yaşadığı dönemi, korsanlıktan Kaptan-ı deryalığa geçişini, Aşkını, umutlarını, biricik şehri Cezayir-i tüm ihtişamıyla anlattığı efsane bir eser olmuş. En yakınım dediği, oğlu gibi sevdiği kölesi, dostu, sırdaşı Sidi Alkala, namı diyar Seyyid Muradi yıllarca onun yanında ve ona bağlı olarak yaşadıkları ne varsa kaleme dökmüştür bizzat Hızır Reis'in isteğiyle. Sadece Hızır Reis'in hayatı değil Side'nin çocukluğunda beri sevdiği Billure ile yirmi bir yıl özlemle birbirlerini arayarak geçirdikleri ömrü de muhteşem bir aşk öyküsüyle taçlanırmış İskender Pala. Gemilere dair terimlerin de bilinmesi acısından benim için güzel bir bilgi arşivi oldu. Tarih kokan kitapseverler için okunması gereken bir eser. İskender Pala'nın tüm eserlerini okumayı heyecanla bekliyorum.
2021 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2021 22:37
Hayranlık uyandıracak tarihi biri olan Barbaros Hayrettin Paşa efsanesinin güzel anlatıldığı bir kitap. Fakat başı ve son kısımları hariç genel olarak Barbaros Hayrettin Paşanın yardımcısının hayat hikayesi gibi geldi. Daha çok savaş bölümlerinin ve Barbaros Hayrettin Paşanın hikayelerini olmasını beklerdim. Kötü bir kitap değildi. İyi okumalar.
2020 12. kitabı
Yine harika bir iskender pala kitabı bitti. Barbaros ''ün hayatını anlatırken içerisine güzel bir aşk öyküsü serpiştirmiş, tarihi ayrıntılarla boğmadan Osmanlida denizi, denizciliği anlatı vermiş.
2020 7. kitabı
Bir komutan, bir bâni, cesaret ve dirayet abidesi bir derviş, basireti açık bir mümin ve gönül adamı... Barbaros'u böyle tanıdım İskender pala sayesinde. Anlatım çok sürükleyici betimlemeler çok canlı ve insani kendine çekiyor. İskender pala burada da aşk'a fazlasıyla yer vermiş. Neden, niçin, nasıl olur yazar amma abartmış demeyin önyargılarınızı unutun derim. Her şeyden önce Barbaros bana göre Allah'ın sevdiği samimi bir mümindi. Allah bir kulunu severse onun gören gözü işiten kulağı ve yürüyen ayağı olur(hadisi şerif). Bu hakikati yanını,a alın yolculuğa çıkın derim barbarosun hayatına...
2021 3. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2021 20:44
Okuduğum ikinci Barbaros romanı bol bol denizcilik terimlerinin yer aldığı romanda hiç bir şey anlamayabilirsiniz yazar bunu ortadan kaldırmak adına kitap arkasına denizcilik terimlerini not düşmüş romana başlamadan önce arka sayfadan terimleri okursanız daha iyi anlarsınız.(Keşke kitabı denizcilik tarihi sınavımdan once okumuş olsaydım ) Gelelim kitabın yorumuna Hızır Hayreddin paşa'nın hayatı anlatılsa da ön plana Gırnata Emirliği'nin son varisi seyyid muradi ve aşkı billure'nin aşk hikayesi ön plana çıkmış.Endülüs müslamanlarının uğradıkları zulüm ve seyyid muradi'nin emirliği tekrar kurma çabaları,yeminini tutmaya çalışması bu arada hızır reis'in abisi oruç reis'in emanetleri (tunus)koruma çabası Kanuni sultan süleyman zamanı yapılan denizcilik faaliyetleri ve paşalığa yükselmesi parça parça aksedilmiş.kendinizi .Haçlı donanması papa ve Şarlken'in osmanlı ve müslümanlar için güçlerini birleştirmesi Andrea Doria ve preveze deniz savaşı ve akdeniz'in osmanlı gölü haline gelmesi Preveze deniz savaşını okurken savaşın içinde hissedebilirsiniz
2020 74. kitabı
Bir kıyı kasabasında geçen çocukluk... Dört erkek kardeşin denizde başlayan yolculuğu... Kardeşlerden en küçüğü Hızır, nereden bilebilirdi bir gün kaptanıderya olacağını? Kitabın ana konusu Hızır Hayrettin Paşa'nın hayatını gibi olsa da temelde Hızır'ın sağ kolu Sidi ( Alcala) ve Billure'nin aşkı anlatılıyor. Anlatım, akıcı ; konu ilgi çekici hiç sıkılmadan okudum. İsmine yaraşır bir kitap "Efsane"...
2016 2. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2016 20:06
Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatından esinlenen yazarın ortaya çıkardığı bir roman denemesi. Bu kitabı okumadan önce ansiklopedik olarak bilgi almakta fayda var zira bu eser çoğunlukla kurgudan ibaret.
Barbaros Hayrettin Paşa’nın Hatıraları
Barbaros Hayrettin Paşa’nın Hatıraları
bu kitabı mesela en başta okuyun derim.
2024 11. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2024 21:25
Yazar Kızıl sakallı Barba Rossa'nın,Barbaros Hayrettin Paşa olmasından ve ölümüne kadar edebi bir lezzet vererek anlatmış. İspanya Gırnata emiri Seyyid Muradi'nin aşk hikayesiyle bütünleştirerek klasik bir İskender Pala romanı olmuş. Çok güzeldi.

İskender PalaYazar · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 Öğretim yılı İstanbul Kültür Üniversitesi 2004 İBB Kültür Daire Başkanlığı 2004-2010 İBB Kültür Danışmanlığı 2006-2012 Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu Üyeliği 2008-2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Yönetim Kurulu Üyeliği 2009-2012 Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi 2013-2017 Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Üyeliği 2013-2017 Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 24 Temmuz 2025'te Türk Telekom'un Bağımsız Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü