2020 58. kitabı
“Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir.” John Berger, Görme Biçimleri’nde sanat eserleri üzerinden toplumsal gerçeklerle yüzleştiriyor bizleri. Bir bölümde, rönesans tablolarından yola çıkarak kadının toplumdaki yerini sorguluyor. Ona göre; kadının böylesine sınırlandırılmış, müdahale edilmiş olan yaşamı şekillendiriyor benliğini. Hep kendini gözlemlemek zorunda kalan bir kimlik oluşturuyor zamanla. Onun deyimiyle; Erkekler kadınları seyrediyorlar, kadınlarsa kendi seyredilişlerini seyrediyorlar. Tablolardaki kadınları inceliyoruz birlikte. Diğer bölümde, “sahip olma” arzusunun yağlı boya tablolarda bizlere nasıl yansıdığını görüyoruz. Mülkiyet kavramı, kapitalizmin etkileri, toplumsal eşitsizliğe tanık oluyoruz bu eserlerde. Ve tüm bu eserlerde, müzelerde sergilendiği gibi, içinde kimin bulunduğundan ziyade o kişinin bize nelerini göstermek istediğiyle ilgileniyoruz. Bakış açımızla biraz oynuyor yani Berger. Diğer bölümse, reklamların ve orada kullanılan imgelerin insanları nasıl etkilediğini anlatıyor.’Aldığınız her yeni nesne, der reklam, sizi bir bakıma daha da zenginleştirecektir. Aslında o nesneyi almak için para harcayarak biraz daha yoksullaşacak olsanız bile!’ John Berger benim hayata ve nesnelere bakış açımla oynamayı başardı. Bence kitabı okuduğunuzda sizde de aynı etkiyi bırakacaktır. Ya da şöyle diyebiliriz: Var olanın ardındakini görmeye başlayacaksınız. Fotoğrafçılık alanında çokça okunan bu kitabın, bir terapist olarak da okunması gerektiğini düşünüyorum. Terapi odasında ortaya çıkanlar, danışanın göstermek istedikleri, bizim görmemiz gerekenler... Hepsine bir parça dokunan bir kitap Görme Biçimleri.
Görme BiçimleriJohn Berger · Metis Yayıncılık · 20207,6bin okunma