Kitap yorumlarımı görmek için beni Şükran Bakal instagram sayfasından takip edebilirsiniz.
Orijinal adı Brave New World olan Cesur Yeni Dünya ilk olarak 1932’de yayımlandı. Kitap , Shakespeare’in Fırtına eserinde geçen bir konuşmadan ismini almaktadır. Shakespeare’in zamanında 'brave' kelimesi 'güzel' anlamına geliyordu , yani asıl manası Güzel Yeni Dünya’dır.
Diğer bir bilgi ise ; Yeni dünyadaki 10 önemli kişiden biri olan Batı Avrupa Dünya Denetçisi karakterinin ismi Mustafa Mond’dur. Ve karakterde ki 'Mustafa' isminin Mustafa Kemal Atatürk’ten geldiği iddia edilmektedir.
Yorumuma gelecek olursak ; O nasıl bir öngörürü arkadaş !! Huxley bu romanı 1932 de yazmış. Romanda Cesur Yeni Dünyayı kurgulamış. Bulunduğumuz çağın bile çok ötesinde olan bir kurgu dünya yaratmış kitabında.
Yoksulluk savaş gibi olgular kalkmıştır buna karşın aile , felsefe , sanat kavramlarıda ortadan kalkmıştır. Yani günümüzde var olan kavramlar gelenek-göreneklerimiz örf ve adetlerimiz tamamen yok olmuştur.Bu kavramlar olmadığından herkes her şeye sahip olabilmektedir. Soma adı verilen bir madde sayesinde herkes istediği zaman mutlu d da olabilmektedir. Çünkü şişeden çıkarılırken böyle şartlandırılmışlardır.
Ayrıca eski geleneklerin hüküm sürdüğü yeni dünyadan tellerle ayrılmış 'Ayrıbölge' denilen yer de vardır. Burada tek eşlilik aile kavramı , batıl inançlar , Tanrı inanışı bizdeki gibidir.
Kitabı okurken çok şaşırdım şuan bile hayal edemeyeceğimiz bir dünya neredeyse 90 yıl önce kaleme alınmış.