2021 1. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 14:10
Kitaba başlarken İsmet Özel’in şiirleri kadar düz yazısı da güzel olacağı ümidiyle başladım.Öyle de oldu.Kitap üniversitede okuduklarımın bir şair ağzından Türkiye’nin eski dönemlerine beraber ışık tuttuk sanki.İsmet Özel’in sesini ve konuşurken ses tonunu bildiğimden sanki onun sesiyle beraber okuyorduk.Kitap içerik olarak okuma hazına ulaştığım nadir kitaplardan biri.Peki neden kitabın adı “Waldo sen neden burada değilsin?”.Bu aslında hangi soruyu tercih ettiğimizden kaynaklı olduğundan dolayı kitap içinde bu başlığa benzer bir başlık daha var;”Henry Sen Neden Buradasın?”.Neden böyle bir başlık seçilmesini şair kitabında şu sözüyle açıklıyor:”Bu saatten sonra Türkiye için neler yapılabileceğini bilmek istiyorsak ,bu saate kadar Türkiye’ye yapılanların mahiyetini açığa çıkarmak zorundayız.Henry!Sen,neden burada olduğunu bilmek zorundasın!” Evet!Biz birilerine neden burada değilsin demeden önce,biz neden burada olduğumuzu bilmek zorundayız.Kitap üstün körü özet geçilemeyecek kadar yoğun ve akıcı bir kitap.Ama yine kitap içinden ve arka kapağında da yazan şu sözleriyle özet geçip incelememi tamamlıyor ve bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. “Kim olduğumuz sorusuna cevap ararken ,aklımız hep,kim olacağımız sorusuyla karışıyor.Kim olacağımızı düşündüğümüzde ise kim olmak istediğimiz sorusu peşimizi bırakmıyor.Gerçekte,kim olduğumuzu öğrenme sürecinde bile kimliğimiz yeniden oluşuyor.Sanki Werner Heisenberg’in belirsizlik ilkesine tabi olmuş gibiyiz.Nerede olduğumuzu öğrenmeye çalışırken nereye gittiğimizin bilgisi elimizden kaçıyor,eğer nereye gittiğimizi bilme gayretine kendimizi kaptırırsak nerede olduğumuzu unutma tehlikesine uğruyoruz.Ama bütün bu belirsizlik içinde karartılamayacak,önemi azaltılmayacak,vazgeçilemeyecek bir kalkış noktamız var:Bizler,hepimiz birer ürünüz.Hepimiz husule geldik,hepimiz oğullar ve kızlarız.”
Waldo Sen Neden Burada Değilsin?İsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 20193,515 okunma