···Okunma: 30 Ocak 2021 17:09 Marcel Proust okuyoruz, okurken de onu her yönüyle tanımaya çalışıyoruz. Kitaplığımızda birçok kitap var hakkında yazılmış. Bulabildiklerimizi hemen aldık.
Onlardan biri de görseldeki kitap. Proust'u ve yazma sürecini, "Kayıp Zamanın İzinde" serisinde hayat bulmuş karakterlerin hemen her birinde Proust'un yaşamından izler bulunduğunu, kimin aslında kim olduğunu öğrenmeden Proust okumayı uygun bulmadık.
Başka yazarların küllliyatını okumaya karar verdiğimizde de o yazar hakkında yazılmış kaynaklara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu kitapta da bahsedildiği gibi, buna "biyografik yöntem" deniyormuş.
Proust'un arasının pek de iyi olmadığı edebiyat eleştirmeni Sainte-Beuve "biyografik yöntem" fikrinin kurucusuymuş. Biz onun dediği gibi yazarların mektuplarına, günlüklerine ulaşamasak da, biyografi ve inceleme kitaplarını, külliyatla eş zamanlı okuyoruz.
Marcel Proust okuyanlara, Edemund White'n MARCEL PROUST - BIR YAŞAM isimli incelemesini mutlaka tavsiye ederim.
Herkese keyifli okumalar ☺
#okudumbitti #marcelproust #edebişeyler #inceleme #kitaptavsiyesi #okumahalleri #okumaönerisi #külliyatokumalarım #2021okumalarım #edmundwhite