Beth Harmon ile tanışın.
2021 12. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2021 14:17
The Queen's Gambit adlı yedi bölümlük mini dizisini izledikten sonra, romandan uyarlama bir dizi olduğunu öğrendiğim andan beri okumak istediğim bir romandı. Dizisini izlesemde neler olacağını bilsemde kitabı okurken hiç sıkılmadım bilakis aynı heyecanı yaşadım. Beth yetim bir kız ve kaldığı yetimhanede çalışan hademeyi bodrum da tek başına satranç oynarken görmesiyle her şey başlıyor. Hikaye o kadar gerçekçi ki sanki gerçekten de Beth Harmon diye biri varmış gibi geliyor. Çünkü Beth satrançta iyi olabilir ama o bir insan... Ve tabiki her insan gibi o da zorluklardan geçmek zorunda... Kitap da aynı zamanda Beth'in satranç camiasında bir kadın olarak varlığını sürdürmesi, dönem dönem bazı bağımlılıklarının olması ve onlarla savaşmasını da işliyor. Basit bir satranç diyip geçmemek lazım yazar konuyu çok iyi işlemiş. Kitabını okumanızı ve sonra da dizisini izlemenizi tavsiye ederim. Dizi hala en çok izlenen ilk on listesinde varlığını sürdürüyor. Google'da en çok arananlar listesinde "Satranç nasıl oynanır?" aranıyorsa bu bir başarıdır. Bence bu başarı da bize düşen kitabı okumak, diziyi izlemektir. Satranç hakkında hiçbir şey bilmeyen biri bile diziyi izlerken oyuncuların mimiklerinden her şeyi anlayabilir. Kitap da bu mimikleri görmek yerine karakterlerin iç dünyasını okumak, kitap ve diziyi bir bütün yapıyor.
Vezir GambitiWalter Tevis · İthaki Yayınları · 20202,222 okunma