2021 30. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2021 19:59
Yalan ,kasıtlı asılsızlıktır.  Enric  Marco ise hayatını yalan üzerine kurmuş bir Ispanyol.  2005 yılında patlak veren olaylardan sonra yüzyılın en büyük sahtekârlarından birine dönüşür Marco. Ikıncı Dünya Savaşında Almanya'da Flossenburg Kampinda kaldığını, döndükten sonra  faşist Franco rejimi ile mücadele ettiğini, iç savaş sırasında devrimci safların yaninda yer tuttugunu soyleyen Marco'nun bunlarin hiçbirini yaşamadığını tarihci  Bermejo ortaya çıkarır ve ondan sonra olaylar patlar. Marco gerçek hayatla kurmaca hayatı karıştırmış bir narsisttir. Sevilme ihtiyacı fazladır. Dikkat çekmeyi sever. Bu olaylardan sonra bile kuyruğu dik tutmaya çalışmıştır. Toplumsal hafızaya hizmet ettiğini onun sayesinde tarihteki pek çok acı olayın unutulmadığını söylemiştir. Utanıp bir kenara çekilmek yerine röportajlar vermeye devam etmiş, gazetelere yazılar yazmıştır . Yazar  Javier Cercas bu kitabi yazıp yazmama konusunda kendi içinde çok mücadele vermiş. Yanlış anlaşılmaktan korkmuş. Ancak dört yıllık bir bekleyişten sonra yazmaya karar vermiş. Kurgusal olmayan bir kitap bu. Truman Capote'nin Soğukkanlılıkla adlı kurgusal olmayan kitapta yaptığı hatalara düşmeden yazmış. Marco'yu aklamak gibi bir kaygısı yok. Ancak kısmende olsa hak verdiği yerler de yok degil. Marco'yu Don  Kişot 'a benzetir. Onun gibi gerçek olmayan bir hayat yasar . Ancak Marco yalanlarini gercekler uzerine insa ettiği için Don Kisot'tan daha ileridedir.  Çok çok ilginç bir karakter Marco. Kitabı okurken internetten de biraz araştırma yaptım. O dönemde  dünyayı sarsmış bir sahtekarlık hikâyesiymiş bu. Non-fiction kitap okumayı sevenlere öneririm.
İnsan ve Duygular
SahtekârJavier Cercas · Everest Yayınları · 2022106 okunma