2021 11. kitabı
"Hepimiz heba oluyoruz. Lanet olsun, bütün bir nesil benzin pompalıyor, garsonluk yapıyor, ya da beyaz yakalı köle olmuş. Reklamlar yüzünden araba ve kıyafet peşinde. Nefret ettiğimiz işlerde çalışıyor, gereksiz şeyler alıyoruz. Bizler tarihin ortanca çocuklarıyız. Bir acımız yok, ne büyük savaşı ne de büyük buhranı yaşadık. Bizim savaşımız ruhani bir savaş. Ve bunalımımız kendi hayatlarımız." Dövüş Kulübü'nün filmini ya da kitabını çevrenizde en az bir kez duymuşsunuzdur. Filmi ses getirdiği kadar kitabı da çok ses getirdi. Peki insanlar bu kitabı neden bu kadar çok sevdi? Öncelikle belirmeliyim ki kitap yeraltı edebiyatı olduğu için kara mizah ve küfür çok. (Sevmeyenler için belirtmek istedim.) Ve ayrıca bana göre filmini izlemeden önce kitabını okumalısınız. (Filmin etkisiyle hayal gücünüzü kısıtlamamak için.) Neyse şimdi hemen kitabın konusundan bahsedeceğim. Kitabın anlatıcısı insomnia hastası genç bir adamdır. İyi bir işi, evi, parası vardır ama buna rağmen hayattan sıkılmıştır. Kendisi farklı hastalıklara sahip insanların kurduğu destek gruplarına katılıp hastaymış gibi onlara ayak uydurur ve o gruplardan birinde birisi dikkatini çeker. Marla Singer. Marla'da kendisi gibi hasta değildir ve grupta numara yapıyordur. Ana karakter, Marla ile aralarında geçen bir anlaşmazlıktan sonra uykusuzluk problemleri çekmeye başlar. Bir gün plaja gittiğinde bir adam görür. Adam, ana karakterden ve çevresinden çok daha farklıdır ve bu durum ilgisini çeker. Böylece karakterimiz Tyler Durden adındaki bu genç adamın dünyasına büyük bir adım atar. Ve her şey değişir. Kitap bittikten sonra Tyler hakkında herkesin birçok fikri oldu. Kimi iyi dedi kimi kötü. Bazıları abartı dedi bazıları insanlarım gerçek yüzü dedi... Bu böyle uzar gider. Bana göre Tyler bunların hepsi. İnsanların zihninde geri plana attığı kabinde kilit altında tuttuğu sakladığı her şey Tyler aslında. Tyler yok saydığımız, üzerine kapadığımız gerçeklerimiz. Okurken bazı gerçeklerin tokat gibi yüzünüze çarptığı muhteşem bir kitap. Mutlaka okumalısınız.
Dövüş KulübüChuck Palahniuk · Ayrıntı Yayınları · 202011,4bin okunma