···Okunma: 24 Ocak 2021 15:39 İki Karanın Sultanı İki Denizin Hakan’ı Kâyser-i Rûm Fâtih Sultan Mehemmed Han , Prof.Dr.Halil İnalcık’ın vefatından kısa bir süre önce Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarına vermiş olduğu çok kıymetli bir araştırma eseri .Editörlüğünü Tayfun Ulaş’ın ,Düzenlemelerini Derya Önder ve Esen Güray ‘ın üstlendiği ilk baskısını 2019 Kasım ayında veren bu kıymetli yapıtın ana konusu Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmed ‘in (II.Mehmed) hayatı ,saltanat dönemi ve dönemin askeri ,siyasi ,diplomatik ve sosyal yapısıdır. (Kitap başlığında yer alan “Mehemmed “ adı o dönemde Sultan Fatih’in “Mehmed” adının söylenmesini ifade etmektedir ve Halil Hocamız bu konunun önemle üzerinde durarak o dönemde söylendiği biçimde başlık atmak istemiştir.)
Toplamda iki bölüm ve zengin bir kaynakçadan oluşan 795 sayfalık bu önemli ilmi araştırma Halil İnalcık’ın Osmanlı Kuruluş Tarihi olarak kabul ettiği 1302 ile Fatih Sultan Mehemmed’in İstanbul’u Fethettiği 1453 yılına kadar olan süreçte Osmanlı -Bizans ilişkilerinini açıklayıcı ve akıcı bir biçimde özetleyerek başlıyor .Kuruluş Dönemi Sultanlarının Bizans karşısında yürüttükleri politikaların izahına gayret gösterildikten sonra Fatih ‘in ilk saltanat evresinden başlayarak vefatına kadar olan süreçte yürüttüğü her türlü faaliyet ele alınıyor.Eser bundan sonra yalnız Fatih Döneminin Siyasal ve Askeri tarihine değinmekle yetinmiyor .Dönemin ve öncesininin de değerlendirmesini ihtiva ederek Ekonomik,Sosyal,Hukuksal ve Toplumsal bir incelemesini birincil kaynaklara dayandırıp bu kaynakların bizzat asıllarından birkaçına içinde yer vererek göz önüne koyuyor.Bunlardan başka Fatih Dönemi üzerine yazılmış yerli yabancı kaynakların bir inceleme ve değerlendirmesini okuyucu ile buluşturuyor. Bu konuda çok önemli bilgiler veriyor ; Neşri Tarihi ,Oruç Bey tarihi , Aşıkpaşazade Tarihi gibi yerli kaynaklar dışında Bizans Kaynakları,İtalyan Kaynakları gibi yabancı ve birincil kaynaklar hakkında çok önemli malûmatları ortaya koyuyor.Eserde Osmanlı Bürokrasisi,Para ,Maliye ,Ticaret anlayışı ve Para birimleri hakkında da etraflıca bilgilendirme yapılıyor.Fatih’in sanat anlayışından başka Kanunnamesinin incelenmesi ve Papa II.Pius’un Sultan’a yazdığı Tarihi Mektubun Halil İnalcık’ın saygıdeğer tarihçi uzmanlığı vasıtasıyla gözden geçirilip değerlendirilmesi eserin sahip olduğu Bilgi hazinesine başka bir değer katıyor .Tımar ,Tahrir gibi Belgelerin asıllarının bir kısmınında okuyucu ile buluşturulmaya gayret edildiği bu eser Tarihçilerin okuması gereken en mühim yapıtlardan bir tanesi olmakla birlikte Devri her yönden incelemek isteyenler için en nitelikli kitap olarak bizlere sunulmuş.Sevgili Halil Hocamızın bir ömre bedel çok kıymetli bir çalışmayı bizlere kazandırarak gittiği yerlerde huzur içinde uyumasını dileyerek ve kütüphanenizde mutlaka barındırmanız gereken bir eser olduğunu belirterek noktalandırıyorum sözlerimi.
Eseri bize kazandıran hocamız başta olmak üzeri basımında emeği geçen herkese teşekkürü borç bilirim.
Alın ,okuyun ve gerçek tarih kitabı okumanın ,gerçek bir tarih incelemesinin farkına varın ...