···Okunma: 10 Şubat 2021 23:08 Coming Up for Air
Orwell, həyatı boyunca müxtəlif peşələrdə çalışıb, odur ki, yazdığı hər bir obraz çox inandırıcı və maraqlı olur. Hətta daha sonra kitabında da qeyd etdiyi kimi, həbsin necə bir mühit olduğunu görmək üçün özünü məqsədli tutdurur (sərxoş olduğu səbəbi ilə). Boğulmamaq üçün əsərində isə baş obraz George 45 yaşında, kök, ailəli, taxma dişləri olan sığorta işçisidir. İkinci dünya müharibəsi başlamasına az qalmış olaraq tanıdığımız Georgun bu günündən uşaqlığına və daha sonra isə Birinci Dünya Müharibəsində iştirakındakı gənclik çağlarına geridönüş edirik.
Çox maraqlı bir məqam var ki, cənab Bowlingin uşaqlıq və gəncliyini keçirdiyi kəndə qayıdarkən qarşılaşdığı mənzərə mənə Anar`ın Ağ Qoç, Qara Qoç əsərindəki ikinci nağılı xatırladır. Hər iki obraz xatırladıqları obrazım tam ziddi, onları xoşbəxt etməyəcəyi bir mənzərə ilə qarşılaşır.
Orwellin fikirləri hər zaman çox irəlini görür, buna müharibə fikirləri də daxildir. Bir neçəsini qeyd edəcəm.
Tuhaf, diye düşündüm; bugünlerde cinayetler ne kadar ruhsuz olmaya başladı. İnsanları kesip biçmeler ve parçalarını oraya buraya bırakmalar da neyin nesi ? Nerede o eski aile içi zehirlenme dramları... Sanırım yaptığınızdan dolayı cehennemde çıtır çıtır yanacağınıza inanmadan iyi cinayetler işlenmiyor, sebebi bu.
Savaş insanların başına olmayacak şeyler getiriyordu. Ve asıl sıra dışı olan şey onun insanları nasıl öldürdüğünden çok, onları bazen nasıl öldürmediğiydi. Sizi yanına katıp ecele sürükleyen büyük bir sel gibiydi savaş ama sonra bir bakmışsınız, ters akıntıyla kendinizi durgun bir sığlığa atılmış olarak inanılmaz ve anlamsız şeyler yapar, üstelik bunlar için de ayrıca para alırken bulmuşsunuz.
Uyurgezerlerin şehrinde bir tek ben uyanıkmışım gibi hissettim.
Geçmiş tuhaf şey. Hep yanınızda taşıyorsunuz.
Xoş mütaliələr!