2021 7. kitabı
Aşk-ı Sükûn... Adı gibi... Tevekkül ve teslimiyetin güçlü bir sessizliği... Öyle bir sessizlik ki;içinde sakinlik,dinginlik ve huzur var... Öyle bir aşk ki bu Rahman’a duyulan ,okuyanı kıskandıran... İki kadın ve bir peygamber... Nefsin mertebelerini zorlayan amansız bir yürüyüş. Sâre ile evli olan Hz .İbrahim Allah’ın emri ile yollara düşer.Yolculuk Mısır’a.Firavn’un sarayından bir cariye verilir emirlerine.Sâre ,Hacer’i seçer. ...İbrahim dua eder. ...80 yaşında bir peygamberin kabul olan duası.Ve başlar imtihanların en ağırı... Kâh Sâre’nin dilinden kâh Hacer’in dilinden çıktıkları teslimiyet yolculuğunu izliyoruz imrenerek. “Analık şefkatin kadınlık nefsin ve sevginin uzantısıdır.” İsmail’in ve tüm teslim olanların annesi Hacer’den öğreniyoruz şefkatde koşmayı 7 kez .Ve 7 kez nefis mertebelerinden geçiyoruz asıl ana kucağı olan Rabb-i Rahim’in beşiğine. “Zemzem,kalbî aşkın maddeye akışı oldu.Öyle aktı ki dur dur dedim.Bildim aşk,onun huzurunda tevekkül ve teslimiyetle durmaktı.” İsmail’den öğreniyoruz sorgusuz sualsiz başımızı koyabilecek cesareti islamın masasına... “Vakit öğle... İbrahimvarî olma demi. İsmailleri kesme zamanı. Dünyayı yere yatırma anı. Bundan böyle O’na iman edenler,öğle vakti İbrahimvarî olacaktılar.Dünya İsmaillerini kurban edecektiler.Tüm İsmailleri bırakıp huzura gidecektiler.Öğle namazını kılmak “İsmaillerimi kurban ettim,” demek olacaktı.” Ve İbrahim. Merhametin babası, itaatte bir zirve, tevekkülde en güzel örnek, misafirsiz günü geçmeyen, ateşi gül bahçesine döndüren , “Dostluk”makamının tek sahibi. Dostluk ne imiş ondan öğreniyoruz... “Aşk,İbrahim sırrında Allah’ın dostu olabilmekti.” “Aşk İbrahim’deydi,âşık da İbrahim’di.” Nuriye Çeleğen Aşk-ı Sükun
Aşk-ı SükunNuriye Çeleğen · Timaş Yayınları · 20162,416 okunma