Aşk-ı Sükun

İlk Yayın Tarihi:
Kasım 2012
Timaş Yayınları

2024 37. kitabı
"Her kadın Hacer'dir..." Fark, yürüyüşte..." Aşka ve sevgiye dair en güzel satırların olduğu bir kitaptı. Hz. Hacer'in dilinden kendi hayatını, Hz. Sare'yi, Hz. İbrahim'i ve Hz. İsmail'i okumak çok güzeldi. Onların kalplerinin derinliklerine inilmişti. Acıları, duyguları, düşünceleri en önemlisi de kalplerinin söyledikleri vardı. Sanki onlar vardı karşımda ve onlarla sohbet ediyordum. Nefsin, aşkın, riyanın, kıskançlığın, gıpta etmenin ve daha nice sırlı kelimenin dünyalarına baktım yazarın diliyle. Sabırla, tevekkülle, gözyaşı ile kalbe nakş etti cümleleri. "Aşk O'ndandı. Kalplere aşkı koyan, sevgileri aşka dönüştüren de O'ydu. Aşka kabiliyeti olmayana, aşka layık olmayana o kimyayı damlatmıyordu." Rabb'im bizi doğru ve güzel aşka kavuştursun..
2019 51. kitabı
Nuriye Çeleğen takdir ettiğim yazarlardan. Romanlarının birçoğunu okudum. Bir söyleşide sormuşlardı: “Aşk üzerine yazılmış hangi kitabı tavsiye edersiniz?” İki ayrı yazardan iki kitap söylemiştim. Sibel Eraslan’dan Çöl ve Deniz, Nuriye Çeleğen’den Aşk-ı Sükûn. Aydos dağı sisten tüllenmiş. Ağaçlarda kalan son yapraklar eşliğinde, aklımda tefekkürün zirvesi bir büyük peygamber, aczin timsali bir kadın, merhametin yansıması bir bebek, şefkatin dürülmüş hali bir âile, yürüyorum Aşk-ı Sükûn içre. Bu zamana kadar Leyla ile Mecnun’u; Yusuf ile Züleyha’yı, Ferhat ile Şirin’i, Aslı ile Kerem’i okudum elbet. Onlarda da çok şey buldum ama aşkın sırrını Aşk-ı Sükûn’da buldum. Sadece sırr-ı aşkı mı? Hayır! Sırr-ı insan, sırr-ı elem, sırr-ı mim, sırr-ı kelam, sırr-ı kalp, sırr-ı birlik, sırr-ı kulluk. “Allah, aşkı bir sır olarak yaratmış. Gayrı kendine ayna yapmış, o aynalarda kendi esma tecellilerini seyrederdi. Aşk aynalıktı, başkasında görünmeydi. Benlikten geçenler aşka ulaşırdı. Aşka ulaşanda, başkası görünmez olurdu. Aşk, ene perdesine takılıp kuru bir sevgide kalırsa, âşıkta mâşuk görünmezdi.” Sevgi ve aşk arasındaki fark da var kitapta.
2023 2. kitabı
Say ettim; Yalnızlıkta, acizlikte, çaresizlikte... Say ettim; Tevekkülde, teslimiyette, rızada... Say ettim; Nefiste, kalpte, ruhta, aşkta, sükûnda... Nefisten kalbe, kalbten nefse say ettim... Döktüm tüm çakıl taşlarımı... Hz. İsmail'in mübarek annesi. Hz. İbrahim'in eşi, sabır timsali, tevekkülün zirvesi; Hz Hacer annemizin hikâyesi...
Her Kadın Hacer'dir...
2020 49. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2020 02:56
Nazan Bekiroğlu'nun Lâ Sonsuzluk Hecesi kitabını okuyup beğenenler bu kitabı çok seveceksiniz. Ve ben de bu kitabı hemen çevreme önerip okumalarını sağlayacağım. Çünkü bu kitapla "O' nun" aşkını öğrendim. İnceleme yazmayı çok sevmesem de çok sevdiğim kitapları önermeyi, duyurmayı kendime borç biliyorum. Oku sevgili okur pişman olmayacağına eminim!!!
2019 8. kitabı
Klasik Nuriye Çeleğen... Bunu kötü manada söylemiyorum. Kendi tarzı ile edebiyat yapıyor, şiirsel bir dili var. Çok "his" li yazıyor zannımca. Bazen çok basit bir cümle bana yoğun duygular yaşatabiliyor çünkü o kısıma gelene kadar güzel süslüyor -hazırlıyor- okuyucuyu. Ben kendisinin yazım tarzını seviyorum. Eğer ki kitabın ismini bilmeden okusaydım, ilk sayfadan "Bu kitabın yazarı Nuriye Çeleğen" diye tahmin ederdim. İşte buradan bir sıkıntı doğuyor; evet güzel, süslü, hisli, şiirsel ama ard arda okunması sıkıcı bir yazar... Ben de uzun bir aradan sonra özlediğimi hissettiğim bir anda kitabı okumaya başladım -ki iyi ki öyle yapmışım. Aşk-ı Sükun kaydı gitti ellerimden, uzun zamandır kitap okuyamayan ben, kısa bir sürede bitirdim.. Bazen ağladım bazen sorguladım bazen empati kurdum ama hep hayran kaldım... Hazreti Hacer'i konu alan kitap sanki Onun dilinden dinliyormuşuz gibi bir tarzla o zamana götürüyor insanı. O zamanın Bekke'sine İlk Zemzem çıkışına Kurban edilişe Hz, Hacer'e biraz daha yaklaştırıyor kitap, her kadın Hacer'dir diyor.
“Her insan Hacer’dir...”
2023 213. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2023 17:02
Çok ama çok lezzet aldım okurken.. Sanki her cümlesini alıntılamak istedim. Okumak isteyen okur arkadaşlarıma kesinlikle tavsiye ederim. Çok güzeldi.. Ruhuma huzur veren nadide kitaplar listesine girdi.. Mutlaka okuyun derim .. Sevgiyle kalın
2017 84. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2017 23:46
Yazar her kadın bir HACER'dir ...demesiyle bizlere Rahmana olan aşkı , teslimiyeti , sevgiyi , saygıyı , rızayı .....yaşamanın ,yaşatmanın , CENNET ,ANALARIN AYAKLARI ALTINDADIR ...diyerek o kutsallığı kazanmanın en güzel örneğini , kalemiyle, yüreğiyle bizlere tattırmış...o tadı tadanlardan olmak dileğiyle .....her daim Rabbim istiyorsa EYVALLAH demeyi boyun eğdirmeyi bizlere nasip eylesin ....biz kadınların bize örnek olması gereken pop şarkıcıları , mankenler, tiyatrocular ,..., değil de birer CENNET ile müjdelenen analarımız ve onların yaşamlarındaki teslimiyetleri ,rollerini bilmemiz gerek değil mi....kitabın okunması okutulması dileğiyle .....:)
Aşk-ı Sükun
“Herkes Hacer olmuş yürüyordu.Hacer’e benzemeden ne umre yapılabiliyordu ne de hacı olunuyordu.” Şaşırdım. O nasıl bir kadındı ki ona şeklen benzemeden kullukta yol alınmıyordu. Adem(a.s) gibi gelmişti Kabe’ye. O nasıl dünyaya tek başına terk edilmişse o da öyle. O nasıl hasret çekmişti O da öyle. O nasıl ağlamıştı yalnızlığına Hacer de öyle. İsmaiL Hacer’e sarıldı Hacer oğlu İsmail’e. ‘Nuriye Çeleğen’ bu eserindeki kapağında ‘Her kadın Hacerdir’ demesiyle ilgimi çeken bir kitaptı. Fakat anladım ki Kuranı Kerim’de bile ‘Ummul- Kûra’ (şehirlerin anası) denen Mekke’de Hacer’in yürüyüşünü yapan milyonlarca insan olarak ‘Her insan Hacerdi’ • Kadını, anneyi, teslimiyeti umudu aşkı anlatan bu eserin; Hz. Hacer’in hikayesinin sadece onu anlattığı düşünülemeyecek kadar güzel. Bir sayfasını okuduğunuzda diğer sayfalarla bağlantı kurabiliyorsunuz. Tamamen kendi tarzını ışıldatan bir yazarın elinde şahesere dönüşmüş bir kitap. Hayranlıkla okudum ve asla sıkılmadım. Aşk’a çokça değinen ve hissettiren bir kitap. Günümüz aşkı ve Rabbine olan aşk arasında çokça hedefine isabet eden seçilmiş cümlerle ikisini birbirinden ayırmış. Ve aşkla ilgili en sevdiğim cümlelerinden biri : “Aşk utanmaktı. Utanma olmayanda aşk barınmazdı. Sevgi nefisten geçince haya örtüsü altında aşk sırrına ererdi.” • Bir İbrahim (a.s) rüyasına tanık olmuştum.Heyecanımı zirvelere taşıyan o kelimeler: _Ey İbrahim, kalk ve oğlunu kurban et İsmail’in kesileceğini bildiği halde o vakur duruşu Rabbim istediyse bize söz düşmez cinsinden. Bir baba suskun bir de oğul... Baba itaatte, oğul itaatte... “Hepsi kurb/(yakınlık) anında kurb/andı.” Kurban kesmek cİnayet! Diyenleri hatırladım aslında.Allah yolunda kurban olmayışımızı... Rabbine kulluk yolunda çok az belki hiç kurban olmadığımız için kurban olmayı bilmeyen
Din
2016 82. kitabı
Kitabın üzerindeki ''Her kadın Hacer'dir'' yazısı dikkatimi çekti ilk önce. Adı Hacer olan biri için de çok sırlı sayılmazdı bu durum sanırım :) Meğer kitap Hz Hacer'i anlatan otobiyografik bir romanmış. Hz Hacer annemizin hayatını ilk defa bu kadar ayrıntılı okudum. Sabrın, hüznün ve tevekkülün ete kemiğe bürünmüş hali Hz Hacer. Çok beğendim ben kitabı. Beni gerçekten etkiledi. Biraz da utandım açıkçası. Ben de bir Hacer olmama rağmen , sabır denen erdem bana teğet geçmiş. Adımın hakkını verememek kötü.Neyse günah da çıkardığıma göre, bence okuyun ve okutturun Aşk-ı Sükun'u. Emin olun pişman olmazsınız. Herkese hitap eden birşeyler var bu kitabın içinde..
2025 2. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2025 23:35
Böyle bir eser için inceleme yazmak bana düşer mi bilmemekle birlikte içimde ki hisleri anlatmayı çok istedim. Yine muhteşem bir kadın,yine muhteşem bi anlatım olmuş. Böyle güzel bir kadın elbette en güzel anlatımlarla anılmalı. Kitap,Hz. Hacer annemizin yaşadığı imtihanı baştan sona en ayrıntılarıyla anlatıyor.Bir kadın olarak,Hz. Hacer annemizin yaşadığı şeyleri kendi nefsime vurduğumda sabrına hayran kaldım. Okurken kitabı kapatıp derin nefes alıp tekrar okuduğum çok yer oldu. “Tevekkül ve Teffekkür nedir tam anlamıyla bu kitaptan öğrendim.” Her kıssa bi yol göstericiymiş gerçekten. Hz. Hacer annemiz eşinden ayrı kalan kadınlara,çocuğuyla imtihan edilen annelere,Hiçliğin içinde kalan tüm insanlara mükemmel bi örnek. İyi ki okuduğum kitaplardan bir tanesi. Rabbim şefaatlerine nail eylesin.
Din

Nuriye ÇeleğenYazar · 23 kitap
Yazar Nuriye Çeleğen, Kahramanmaraş ilinde dünyaya gelmiştir. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünü başarı ile bitirmiştir. Daha sonra İslami Türk edebiyatı bölümünde master tahsilini yapan yazar Edebiyat öğretmenliği yapmaktadır. Yazarın yayımlanmış çok kitabı bulunmaktadır.