Bir Abdülkadir Geylani Romanı

Ekim 2013
Nesil Yayınları

2018 28. kitabı
Okunma: 26 Mart 2018 08:39
Bu kitap Nuriye Çeleğe'nin okuduğum 3.kitabı ve bunu diğerlerine oranla sönük buldum. Ama yinede yararlı ve güzel bir kitap ve dili akıcı. Tavsiye ederim.
Hay Sultan
2019 4. kitabı
Allah Resulü, evliyalar için “kibrit-i ahmerden daha kıymetlidirler,” demişti. Kibrit-i ahmer, taşı altına çeviren iksirdi. Kâmil mürşitler kibrit-i ahmer gibi olurdu. Kararmış kalpleri ihya edip iman nuruyla yeşertirken toprak olmuş kalpleri altın ederlerdi. Hay Sultan’dı. Tüm perdeler kalkınca ruh cevherinde görünen İsm-i Hayy’dı. Kelam onu anlatmakta aciz kaldı. İdrak onu anlamakta zorlandı. İsa sırrının taşıyıcısı Kün Sultan'dı. Allah Resulünün sevgilisiydi. Yerde iken Arş-ı Azam’ı ve İsrafil'in azametini temaşa edendi. O öyle bir sultandı ki Yüce Allah’tan, müritlerinin tevbe etmeden ruh teslim etmemesi için söz alan tek evliya, Sultan-ı Naz'dı.
2020 68. kitabı
Keyif alarak okuyabileceğiniz bir kitap. Abdulkadir Geylani Hz. Çok iyi anlatan bir eser. Hayatı ailesi hakkında çoçukluktan alarak ölümüne kadar kayda değer bilgi veriyor. Kitap özellikle bayan arkadaşlara tavsiyemdir.
2025 7. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2025 19:16
Zamanın Gavsü'l Azam'ı Allah dostlarının sultanı Efendimiz'in göz bebeği... Şeyh Abdulkadir Geylani Hazretleri. Nefsini Allah için satanların başı.. Nefsine öyle bir vurdu ki nefsi bir daha konuşmak için kalkmak için yeltenemedi bile. Bağdat'ın karışık bir zamanı idi. Siyaset birbirine karışmıştı. Siyasetin, gönüllerin karıştığı kaybolduğu bir zamandı. Abdulkadir Geylani Hazretleri Bağdat'a güneş gibi doğdu. Karışık olan gönülleri yeniden imar etti. Bağdat'ı ilmiyle, ferasetiyle, gönülüyle tekrar ayağa kaldırdı. Bağdat'ı yeniden manevi olarak imar etti lakin ondan önce kendi kalbini, gönlünü bütün masivadan, kötü şeylerden en önemlisi nefsinden arındırdı kendisine ilahi emir gelmedikçe Bağdat'a giremedi. İlahi emirle beraber Bağdat'ın yükseliş zamanı başlamış oldu. Öyle manevi hallerden geçti ki.. idrak edemez bir kimse anlatmaya kalsa anlatamaz. Öyle manevi yükselişlerden geçti ki kendisi Efendimiz'in sevgilisi oldu. Evliyaların sultanı oldu. Müridlerine kapı oldu. Onu ismini duyanlara dahi gönüllerine ferahlık geldi. Kirlenmiş zamanlara, adaletin adının dahi zikredilmediği zamanlara, kötülük, sefalet, cahilliğin had safhada olduğu zamanlara Allah böyle güzel nazlı kullarını gönderir. Bağdat'ın kaderi işte Abdulkadir Geylani Hazretleri ile güzel oldu. Yazarımızın eline sağlık öyle mübarek bir insanla tanıştırdı ki bizi gönüllere ferahlık geldi. Hay Sultan Nuriye Çeleğen
2023 22. kitabı
Lise son sınıf olmak üzere son yıllarım tasavvufa merakla geçti. Kimi arkadaşlarım şiddetle karşı çıktı kimi bağlılıklarını dile getirdi. Doğru yolun hangisi olduğunu bilemem ama amellerin niyetlere göre olduğu kanaatini peygamberimizden öğrendim.Tasavvufla ilgilenmeyenleri anladım, ilgilenenlerin de kalplerindeki mahzunluğu gördükçe kendi derdime yandım. Bir şeyhe intisap etme arzusu içimde yer etti. Elimdeki kitap Kadiriyye tarikatının şeyhi Abdulladir Geylani'nin menkıbelerinden yararlanarak roman haline getirilmiş. Büyük şeyhlerin hayatını öğrenmek, isteğimin peşinden gitmek adına faydalı olabilir diye düşündüm ki menkıbelerle yola çıkılmazmış onu anladım. Şeyhin başından geçenler gerçek olsa dahi hâlin kitaptan bizlere sirayet edememesi ve halkın abartma payını da eklersek ruh dünyamla ilişkisini kuramadım. Merhamet timsali peygamberimiz, üstündeki kedi uyanmasın diye elbisesinden bir parça keserken kitapta geçen menkıbede şeyhin üzerine pisleyen kuşa şeyh beddua ediyor ve kuş oracıkta can veriyor. Ya da şeyh hiçbir müridinin ve onun soyundan gelenlerin cehenneme gitmeyeceğini söylüyor da oğlunun kurtulması için dua eden Nuh (a.s) Allah'ın celalinden kurtulamıyor. Mürşid-i Kamil Şeyh Muhyiddin Abdulkadir Geylani, toplumumuzun felaha ermesi için çalışmış çok yüce bir zattır. Biliyor ve inanıyorum ki onun Allah katındaki kıymetini tahayyül etmeye biz acizler yeltenemeyiz.Fakat büyük zatların mübalağa ile gösterilmesine de gönlüm razı olmuyor. Bize sürekli tasavvuf kapısından girmek için aklı eşikten öteye bırakılması telkin edildi. Belki de benim kalbim henüz hazır değildir, belki de keramet dediğimiz olaylar o ana ve oradaki insanlara hitap ediyordur da beni etkisi altına almıyordur. Kısaca kitabı fazlasıyla abartı buldum Allah en iyisini bilir
Tasavvuf ve Din
2019 10. kitabı
İnsana düşen ise nefse muhalefet etmektir. Nefis insanda malikiyet gösterendir. Nefse muhalefet edince nefis insanı hasım bilir, tersi olunca da nefis yaratanı hasım bilir. Allah, Davud aleyhisselama buyurmuştu: “Ey Davud! Ben daimi kuvvetinim, bu kuvvetini nefsine düşman olmakla ibadete sarf etmeye çalış!” Nefse muhalefet edince ibadet kolaylaşır. Nefse muhalefetin diğer bir kazancı da insandan bela ve musibetlerin uzaklaşmasıdır. Nefsine muhalefet edenin rızkı rahat ve hoş olarak insana gönderilir. Nefsine muhalefet edene tüm mahlukat saygı gösterir. Çünkü tüm mahlukat Rabbine bağlıdır. Mahlukat O’nu sevenleri tanır. Nitekim Allah, İsra suresinde: “Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan her şey O’nu tesbih eder. O’nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ne var ki, siz onların tesbihini anlamazsınız. O Halim’dir, bağışlayıcıdır.” buyurmaktaydı. Nefse muhalefet ibadetin başıdır. Allah bunu şu ayetle açıklar: “Heva ve hevesine uyma; sonra bu seni Allah yolundan ayırır.” Davud aleyhisselama Allah şöyle buyurdu: “Ey Davud! Nefsini bırak, çünkü o daima münazaa çıkarır.” Beyazıd-ı Bistami mana âleminde tecelli-i İlahiye nail olur ve sorar: Yâ Rabbi, sana nasıl gelinir?” Allah, Beyazıd-ı Bistami’ye cevap verir: “Nefsini bırak da gel!” Beyazıd-ı Bistami bunun üzerine dedi: “Nefsimi bıraktım. Yılan derisini bıraktığı gibi ben de nefsimi soydum.” Rabbe emmare nefis ile gidilemez. Çünkü orası vahdet dairesidir. O zaman birlik sağlanmaz. Vahdet dairesinde her şey O ve O’ndandı. Her hayır ve güzellik nefsi bırakmakla bulunur. Takva dairesinde olan nefsine muhalefet eder. Nefse muhalefet eden halkın varlığını kalpten çıkarır. Nefis terk edilince halkın önemi kalmaz. Bir kişinin nefsi varsa, onun için halk önem taşır. Halk aşılınca ancak Hakk’a varılır. Hakk’a varmada halk en büyük
2016 11. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2016 00:00
Beni etkileyen kitaplardan bir tanesi daha. Nuriye çeleğenin en naif en yumuşak en tatlı en içten anlatımıyla etkilenmemek elde değil. Abdulkadir Geylaninin hayatinin en güzel anlatimi bence.
2016 45. kitabı
Kesinlikle okuduğunuza pişman olmayacağınız sade, akıcı ve farklı bir anlatıma sahip bir kitap.Bittiğinde size bir şeyler kazandırdığını fark edeceksiniz..
2017 3. kitabı
Unutmanın karanlık gölgesi değmemiş, hafızada berrak bir su gibi yansıyan saf çocukluk günleri. Her nedense çocukluk ayan beyan hatırlanırken yakın geçmiş unutulur. İnsan büyüdükçe yaşadıkları nisyanın karanlık dehlizlerine savrulur. Mazinin odacıkları hep sıcak hep kuşatanken istikbal hep salınan hep kaçırandır. Mazi hatıra denen sayfalarda usul usul dinlendirirken istikbal yorar. Sanırım mazi, varlık aleminde yer tutmuş olmasından istikbal ise ademin soğuğu vurduğundan.
2026 4. kitabı
Ve senenin dördüncü kitabın da sonuna geldim.Abdulkadir Geylani'nin hayatını okudum, iyi ki okudum dediğim kitaplardan oldu, sizler de merak ediyorsanız şiddetle tavsiye ederim.Tabii platformunda da dizisi varmış onu da izlemeyi düşünüyorum.Her daim kitapla kalın.

Nuriye ÇeleğenYazar · 23 kitap
Yazar Nuriye Çeleğen, Kahramanmaraş ilinde dünyaya gelmiştir. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünü başarı ile bitirmiştir. Daha sonra İslami Türk edebiyatı bölümünde master tahsilini yapan yazar Edebiyat öğretmenliği yapmaktadır. Yazarın yayımlanmış çok kitabı bulunmaktadır.