"Bir maymunu, ölümden sonra gideceği maymun cennetindeki sınırsız muzla kandırarak elindeki muzu vermeye asla ikna edemezsiniz." (Syf. 37) Hayvanlardan Tanrılara Sapiens Yuval Noah Harari tarafından kaleme alınan pek çok farklı alanla kolektif olarak ilerleyen bir tarih kitabıdır. Diğer tarih kitaplarından onu ayıran özelliklerden biri tarihi sadece hikâyelere, yaşanmış olaylara binaen değil asla yalan söylemeyecek tek şey olan 'biyolojimiz' ile deklare etmesi. Diğeri ise sadece belli bir döneme ışık tutmayıp eline feneri alması ve bize bir tarih patikası oluşturmasıdır. Bu yolun başında önce Önemsiz Bir Hayvan ile tanıştırır bizi Harari sonra adım adım insanın her yönünü, onu değiştiren olayları ele alarak yolun sonunda Tanrılaşan Hayvan -biz- ile bizi baş başa bırakır. Hangi dine, dile, ırka sahip olunursa olunsun başta bir sapiens olarak hepimizi ilgilendiren bu kitap tolere edilmeyecek yönlerimizi öğrenmemizi sağlıyor. Günlük hayatın hengamesiyle itelediğimiz pek çok soruyu içinde barındırıyor. Nereden geldik? Biz kimiz? Neye dönüştük? Gerçekten mutlu muyuz? Kadın çoğu anlamda erkekten daha üstün becerilere sahipken neden tarih penceresinden bize attığı bakış bir erkeğin arkasından? Cebimizdeki kağıt, maden parçasının gerçek değeri ne?vs. Kitabı okumadan önce 'insan'a olan bakışınız onun şaibeli yönlerini öğrendikten sonra kalıba sokulmayan bir harç gibi kuruyup gidiyor. Bu engin kitabı bir kaç paragrafla anlatmak ne mümkün değil. Bu sebeple okumanızı ve bizden öte bizdeki asıl 'biz' in varlığı ile tanışmanızı dilerim.