SPOİLER!
Samipaşazade Sezai bu kitabını olayları sanki kendisi yaşarmışcasına gerçekçi bir üslupla yazmıştır. Ahenkli kelimelere yer veren Sezai, oldukça fazla betimleme yaparak okuyucuya olayı hissettirmek istemiştir. Yazar, Türk klasiklerinin en temel 100 eserinden birisi olan Sergüzeşt adlı eserinde aşk konusuna çok hassas bir şekilde yer vermiştir. Yazar bu kitabında çaresizlik, esirlik, özlem gibi konuları da başarılı bir şekilde işlemiştir. 9 yaşındayken esir olan ve ev ev esirlik yapan Dilber en sonunda bir konağa hizmetçi olarak gelir. Bu konak sahibinin oğlu olan ve ayrıca ressam olan Celâl Bey'e aşık olur. Celal Bey ile bir aşk yaşarlar. Daha sonra bu durum öğrenilir ve engellenir. Bir tarafta okullar okumuş, ressamlık yapan ve ailesi ekonomi sınıfında en üstlerde yer alan Celal Bey, diğer tarafta Kafkasyalı, 9 yaşında esir olmuş ve yıllardır hizmetçilik yapan Dilber. Böyle bir ilişkinin huzurlu bir şekilde devam etmesi imkansızdı. Dilber konaktan gönderildi. Uzun süre birbirine hasret kalan ve nice zorluklar çeken bu aşıklar birbirine kavuşamadılar. En sonunda Dilber kendini Nil Nehrine atar ve sonsuz huzura kavuşur. Kitap oldukça akıcıydı. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap.