2021 12. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2021 14:15
1. CİLT Merhaba sevgili olur, “Bu kitap, başkahramanı sonsuzluk olan bir dramdır. İnsan, yan karakterlerdir.” • Daha kitap başlamadan Victor Hugo’nun, İtalyan yayıncıya mektubunu okuyunca bile anladım ne şahane bir eser okuyacağımı.Bu mektupta yazar, Sefiller romanı için “Tüm halklar tarafından okunur mu bilmiyorum, ama ben hepsi için yazdım.”diyor. Sonra Sefiller konuşuyor “Sizin için geldim, sayfalarımı çevirin.” • Şahane tasvirler, mükemmel benzetmeler var. Edebiyatın doruk noktası bu kitap olabilir. Adeta büyülendim. Uzun yıllar önce kısa bir metinden okumuştum ve çoğu detayı tamamen unuttuğumu fark ettim. Bu da çok hoşuma gitti. Çünkü tüm duyguları okuma esnasında yaşıyor olmak ayrıca heyecan verici. Eserin sefaleti, çaresizliği ve heyacanı en üstten yaşatan bir duygusu var. • Fransa tarihine ve toplumuna dair aklınıza gelebilecek her şey var bu kitapta. Bir romandan çok ötede bir eser. Henüz yarısındayım ama gönül rahatlığıyla okumanızı öneririm. Bir puanlama yapamam çünkü bu eser en sevdiğim kitap olacak gibi görünüyor. • “Huzur, sindirilmiş mutluluktur.” 2.CİLT Sefiller, isminin çok ötesinde bir yaşam öyküsü; yaşam öyküsünün çok ötesinde bir tarihi eser, tarihi eser olmasının çok daha ötesinde de bir insanlık öğretisi. • Hani çok sorulur ya “En sevdiğin kitap hangisi?” diye, ben bu soruya cevap veremezdim, okuduğum kitaplara haksızlık ediyormuşum gibi hissederdim ama artık hiç tereddüt etmeden ilk söyleyeceğim isim Sefiller. Artık benim üçü bir aradam Hugo,Tolstoy ve Dostoyevski. Unutmadan söylemem gereken bir şey daha var efenim,eserin çevirmeni olan Volkan Yalçıntoklu şahane bir iş çıkarmış. Ayakta alkışlamak istedim. • Çok etkilendim yahu... #spoiler Bu hikayede yanan Fantine ve Jean Vealjan oldu. #spoiler • 1724 sayfa eserde 230 alıntı yapmışım. • Olan bitenler hoşumuza gitmiyor diye Tanrı’ya haksızlık edemeyiz… • Ölmek bir şey değil, yaşamamak korkunç. • Aşk altı bin yaşında bir çocuktur. • Mutlu olmak yetmez, halinden memnun olmakta gerek. • Vicdan Tanrı olduğu için dipsizdir.
Sefiller (2 Cilt Takım)Victor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025105,3bin okunma