2021 21. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2021 21:35
Şolohov'dan Durgun Don serisini okuyup çok sevmiştim. Uyandırılmış Toprak'ta 1917 sonrasını anlatıyor. Durgun Don'da savaş hakimken Uyandırılmış Toprak 'ta ise artık insanların maddi manevi uyanışları başlıyor. Eser, tarımsal kolektifleştirme çalışmalarını anlatıyor. Köylünün elinden buğdayı, hayvanı vb. alıp "kolhoz" denilen yerde toplama çalışmaları var. "Kulak" olarak adlandırılan büyük toprak sahipleri kolhozların ve siyasi akım olan sosyalizmin ortaya çıkışına tepki gösterirken; orta halli insanlar da onlara ayak uydurmaya çalışıyor. Bazı kitle var ki Bolşeviklere karşı bazı kitle var ki toprağını koruma amacında bazı kitle var ki ne yapacağını bilmiyor... Eserde sınıf çatışması var. Hayat koşullarının zor olduğu bir yerde bazı şeylere karar vermek oldukça zor. Şolohov iki tarafı da eksi ve artılarıyla anlatmış. Bunu çok sevdim. Yani yazarımız taraf tutmamış. Şolohov'un pastoral anlatımına ayrıca bayılıyorum. Leyla Soykut çevirisi da harika gerçekten. İkinci ciltte neler olacak çok merak ediyorum. Ben çok ama çok severek okudum.
Uyandırılmış Toprak Cilt 1Mihail Şolohov · Yordam Kitap · 2018444 okunma