2021 10. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2021 02:53
Kitap liseye giden iki gencin birbirleri, çevreleri ve hayatla kurdukları ilişkiyi anlatıyor. Ama karakterler ve döneme biraz daha ayrıntılı baktığımızda bundan daha fazlası var kitapta. Sanırım bazıları tarafından çok sevilmesi bazıları tarafından beğenilmemesi de bu yüzden. Ben genelde okuduğum kitaplarda var olanın altında yatanı merak ederim. Bu yüzden Sally Rooney’in bu kitabını da öyle görmeye, hakkında okuma yapmaya çalıştım. Connell ve Marianne’in ilişkilerindeki iniş çıkışları, mesafeleri görürken, bir yandan da sınıfsal farkların gençler üzerindeki etkisine tanık oluyoruz. Bir tarafta ekonomik durumu daha kötü olan ve bu açığı sosyal kabulle sağlamaya çalışan, bu yüzden de uyum sağlayan ve bunun bozulmaması İçin kendi hislerinin peşinden gidemeyen Connell’i, diğer yanda ise toplumun gözünde daha üst bir sınıfta yer alan, uyum sağlamaktansa tuhaf olarak etiketlenmeye razı olan, ailesinin yarattığı boşlukları kendi içinde doldurmaya çalışan Marianne’i görüyoruz. Toplumsal durumun gençler üzerindeki etkilerini çok iyi anlatıyor bence kitap. Connell’in son bölümlerde yaşadığı ruhsal problemler, gelecekten ümitsizliği hiç de yabancı gelmedi bana ne yazık ki. Marianne’in ise ona yüklenen suçlulukla mücadelesi, bu suçluluğu benimsemesi, kendini değersizleştirmesi, tüm bunlardan dolayı cinsel olarak cezalandırılmak istemesi... Bunlar gerçekten çok gerçek ve çok acıydı. Rooney’in çok samimi bir anlatımı var. Bu yüzden okurken su gibi aktı diyebilirim. Bana biraz da Elena Ferrante’yi andırdı hikaye kurgulanışı ve dil yönünden. Okumak isteyenler buyursun
Normal İnsanlarSally Rooney · Can Yayınları · 20199,8bin okunma