···Okunma: 15 Şubat 2021 17:31 Medinetü'l -Fazıla okumayı ertelediğim kitaplardandı. Felsefeyi seviyorum bir de felsefecilerin dilinden okuyayım dedim ancak keşke ilk önce İlimlerin Tasnifini okusaydım,olsun. Yine de kitap hakkında izlenimlerimi yapayım. Kitabın asıl girişi olan ideal devlet/ yöneticiler / halklar kısmı büyük sabırla okuduğum halde çok geç başladı. Kainatın orijinine kadar inmişti deyim yerindeyse. Bundan şikayetçi değilim zaten özellikle Sudur Nazariyesi hakkındaki görüşlerini kendi dilinden öğrenmem güzel oldu. Nitekim Farabi ; Aristoteles ve Platon'un eserlerini inceleyip, bu iki filozofun düşüncelerini islam diniyle bağdaştırarak biraz da Plotinustan faydalanarak kendi özgün düşüncelerini koymuş bir filozofumuzdur.
İdeal devlet adlı bu eserinde ilk var olan'ın niteliklerini, diğer varlıkların nasıl meydana geldiğini, insan vücudunda yer alan belirli organların işlevleri ve bu işlevlerin toplum yönetimindeki benzerlikleri, toplum türleri, zayıf ve güçlü toplumlar gibi birçok konudan bahsetmektedir.
İdeal devlette beni etkileyen kısım ideal devletin asla olmayacak olmasını düşünmem. Zira anlattığı ölçülere uyan bir devlet olabileceğine pek inanmıyorum . O yüzden söylendiği gibi ütopik bir devlet anlayışıydı. Şuan da yaşadığımız devlet biraz fasık biraz bidat biraz da sapkın. Üzdün beni Farabi reyiz. Gerçekler yüzüme vurmuşke.