2021 41. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2021 04:52
Bir sabah uyandığınızda bir hayvana dönüştüğünüzü görseydiniz ilk tepkiniz ne olurdu? Son zamanlarda biliyorsunuz ki kendimi masallara vermiştim fakat bu eseri de senelerdir görüyor ve okumak istiyordum. Hazır kitabı da temin etmişken neyi erteliyorum ki diyerek bir solukta okudum desem yeridir! Hikayemiz Gregor Samsa'nın bir sabah saat beş treni için kurduğu alarmına uyanamayarak geç uyandığında da kendini bir böceğe dönüşmüş halde bulmasıyla başlıyor. Gregor beni bu kısımda oldukça şaşırtarak bu olaya büyük bir tepki vermek yerine sanki çok doğal bir şeymiş hatta hemen geçecekmiş gibi direkt işini düşünüyor. Düşünün kafasında bir sonraki trene yetişme planları yapmaya başlıyor. Kitap zaten hepimizin bildiği üzere incecik bir klasik. Dili oldukça sade ve akıcı. Yayınevini de bu kitapla tanımış oldum ve gerçekten çevirmenlerini çok başarılı buldum. Kitabın olay örgüsünü öyle akıcı yansıtmış ki bir oturuşta siz daha ne olduğunu anlayamadan kitap bitiyor. Gerçi bunda hikayenin sonunun da etkisi büyük fakat oradan bahsetmek okuyucuya haksızlık olacağı için siz sonu boşverin. Burada Kafka'nın hayvana dönüşüm metaforunu kullanarak insanların sizinle işi bittiğinde sizi bir böcek gibi değersiz gördüğünü yorumlamak da mümkün tabi ama ben hikayede daha çok böceğe dönüşmesine hiç kimsenin aşırı bir reaksiyon göstermemesi ve düzeltmeye çalışmamasına takıldım kaldım. Herkes bu durum çok olağanmışcasına gündelik yaşantının akışını sürdürmeye odaklandı. Yani insanlar için ne yaparsanız yapın bir gün yapamayacak hale geldiğinizde sizi kimse eski halinize çevirmeye çalışmayacak mı? Bu durum gerçekten şaşırtıcı. İnsanların işine yaramayacak hale geldiğinizde sizi artık fazlalık olarak gördüklerini gösteren gerçekten farklı bir eserdi. Okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum ve bence en anlamlı alıntı ile bu eseri yorumlamayı bitiriyorum. "Biraz daha uyusam bütün bu olanlardan kurtulabilir miyim?"
DönüşümFranz Kafka · Kağıt Uçak Yayınları · 2019267,6bin okunma
1 saat 21 dakika sonra Gregor Samsa bunaltıcı rüyalardan uyanacak ve yatağında kendini kocaman bir böceğe dönüşmüş olarak bulacak.