Puan vermedi·372 syf.····Okunma: 20 Şubat 2021 22:08 Vicdanlarımızı rahatsız edecek bir araştırma yapmış Büşra SANAY.Okudukça bunların hepsinin farkında olup -belki de savunma mekanizması- yokmuş gibi davrandığımızı anlıyoruz.Çoğu zaman duyduğumuzda yaa öyle mi deyip sonra hemen unutmaya çalışıyoruz.
Okurken habire kitabı kapatıp odada deli danalar gibi volta atıyordum.Kitapta bu konuyla ilgili bir çok bilgiye ulaşacak ve ne kadar bilgisiz ayrıca bazı yerler için ön yargılı olduğunuzu göreceksiniz.
Kitapla ilgili güzel incelemeler yapıldığı için kitap hakkında yazmayı bırakıp kitapta adı geçen GÜLDÜNYA hakkında yazacağım.
GÜLDÜNYA; dün gibi aklımda ölümü.İnsan hayret eder Mutki'nin bir köyünde bu kadar güzel ismi nasıl bulmuşlar diye.
GÜLDÜNYA olayı aslında benim için bir milat idi.Daha 20'sinde üniversitede okuyan her ne kadar çok töre olayları yaşamamış falan olsak da, yine de çok karşı olduğumuzu da söyleyemeyiz.Evet muhafazakâr değildim ama hala feodal anlayışın varlığını üstümde hissediyordum.Özellikle kadınların hakları konusunda birçok şeyi aşmış olsam da tam yerleşmemişti.O dönemlerde oldu olay.GÜLDÜNYA'nın yanına sığındığı imam bizim oranın bir köyünden olduğu için daha dikkat kesilmiştim.
Akrabasının tecavüzüne uğrayan kadın öldürüldü.Gerçi bazı gerzek haber siteleri ve gazeteler yasak aşk diyordu.İşte o zaman isyan etmiştim.Nasıl yani, tecavüze uğrayan bir insanın ne suçu olabilir ki? Tecavüze uğramış işte.Elinde olmadan, istemeden, ağlayarak,sesimi duyan var mı diye bağırarak tecavüze uğramış bir insan neden öldürülür?Adamı neden vurmamışlar ki?Hangi kitapta yazar, din mi bunu diyor ki demiyor.Ancak ne yazık ki kadınlarla ilgili her olay din alet ederek yapılır.
İşte GÜLDÜNYA ile birlikte zaten çok da tasvip etmediğim şeyleri sorgulamaya başladım ve bambaşka bir insan olmaya başladım.Anladım ki bu coğrafyada kadının adı yoktu.Verilen isimler tıpkı bir kediye, köpeğe verilen isimler gibi literatürde özel ad olsa da aslında sözde idi.
GÜLDÜNYA ismini her duyduğumda eskilere dalar hüzünlenirim.Aklımda ona ait gazetede falan gördüğüm bir fotoğraf yok.Ancak ölen o isme aşık oldum.Kendim ona ismine göre bir sekil vermiştim.Kesin hep gülüyordur ve gülüşü çok güzeldir,gülmeyi bilen her insan gibi güzeldir gülüşü.Nurlar içinde yat GÜLDÜNYA. İnanıyorum ki bir gün bu coğrafyada tüm kadınlar özgür olacak ve hiçbir UMUT annesiz kalmayacak.