Maksim Gorki - Çocukluğum / 232 s.
İyi akşamlarr
Maksim Gorki'nin kaleminden otobiyografik üçlemesinin ilk kitabı olan SOYSAL Yayın Grubu 'nun baskısından okuduğum "Çocukluğum" ile geldim bugün.
Başka yayınevlerinden okumadığım için karşılaştırma yapmam mümkün değil fakat çeviriyi başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Ve en önemlisi de yazım yanlışları yoktu. Buna çok önem veriyorum. Bu bazen takıntı haline geliyor bende ve yanlışları beynimde düzeltmekten kitaba odaklanamıyorum Yazım yanlışı olmamasına çok sevindim
Kitabın konusuna gelirsek;
Yazarımız kendi hayatını anlatıyor. Asıl adı Aleksey ve 5 yaş civarlarında. Babası ölünce anneannesi sahip çıkıyor Aleksey'e. Bir çocuk annesinden görmesi gereken desteği göremiyor maalesef ve anneannesiyle yaşamaya başlıyor. Yaşadığı evdeki akrabaları şiddete meyilli. Ve şiddet o dönemde o evde çok normal görülüyor. Küçücük çocuklara bile şiddet uyguluyorlar. Şiddetin yanı sıra miras kavgaları, adaletsizlik, boyun eğme gibi kavramları da görüyoruz. Özellikle anneannesi, dedesi tarafından şiddete uğramasına rağmen sesini çıkarmıyor ve vardır bir bildiği diye düşünüyor. Aleksey de gücü yettiğince dedesinden intikam almaya çalışıyor...
Kitabın sonlarına doğru Aleksey'in annesi de ölüyor. Annesine çok sinir olduğumu söylemeden geçemeyeceğim Her ne olursa olsun çocuğuna sahip çıkması gerekirdi.. Daha sonra dedesi anneannesi ile paralarını da ayırıyor. Bir süre sonra anneannesi de hastalanıyor. Aleksey'e anneannesinin baktığını söylemiştim zaten. Dedesi de ona bakamayacağını kendi parasını kazanmasını söylüyor. 2. Kitabımız da "Ekmeğimi Kazanırken". Kitap bitince 2.kitabı da çok merak ettim
Kitabı okuyunca Aleksey'in kendine neden acı anlamına gelen "Gorki" adını taktığını da daha iyi anlayacaksınız..
Hoşçakalın