2021 13. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2021 23:36
Bugün Orwell'in en bilinen kitaplarindan olan Hayvan Çiftligi'nden bahsetmek istiyorum. Kitabimiz fabl tarzinda bir hiciv romani. Dönemin zihniyeti olan sosyalist ve kapitalist düzen, hayvanların düşünceleri, başkaldırılari ve yaptıkları ile ağır bir şekilde  elestiriliyor. Kitapta bahsi geçen  hayvanlar  kesilmekten, sahipleri tarafından işkence ve zulüm görmekten bıkarlar.  Devrimi göze alarak sahiplerine karşi ayaklanmada bulunurlar. Hayvanlar yönetimi ele geçirir. Yönetimin başını da 'domuzlar' devralır. Sebebi ise domuzların diğer hayvanlardan daha akıllı olduğunun  düşünülmesidir. Domuzlar yönetimi düzenli bir sekilde devam ettirmek için 7 kural koyarlar. Bu kurallara tüm hayvanlar uymak zorundadır. Kurallara uymayanlar cezalandırılır ve katledilir. Başa geçen her domuz daha acimasız davranmaktadır. Amaçları ise daha eşitlikçi bir toplum oluşturmaktır. Ne yazık ki eleştirdikleri insanlıktan daha baskıcı, daha diktatör bir toplum oluşmuştur. ' Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir.' sözü resmen kitabı özetler nitelikte. Akıcı ve sürekli düşündüren çok güzel bir romandı... . " İnsanın cümle alışkanlığı kötüdür. Ve en önemlisi de hiçbir hayvan kendi soyundan olana zulüm etmemelidir. Zayıf da olsak güçlü de, durgun da olsak zeki de, hepimiz kardeşiz. Hiçbir hayvan asla bir diğerini öldürmemelidir. Tüm hayvanlar eşittir. " . " İnsan kendisinden başkasının menfaatini gözetmez. İşte bu yüzden, biz hayvanlar arasında mükemmel bir birlik, mücadeleye yönelik mükemmel bir yoldaşlık olmalıdır. Tüm insanlar düşmandır. Tüm hayvanlar yoldaştır. . " Hayvanların hayatlarının sefalet ve kölelikten ibaret olduğu sarih bir gerçektir."
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Doğan Kitap Yayınları · 2021296,6bin okunma