Hayvan Çiftliği

George Orwell
Çevirmen:
Sıla Okur

Kitabın olay akışı hakkında bilgiler içermektedir.
2024 36. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2024 15:19
George Orwell'ın ilk olarak 1945'te yayımlanıp sayısız dilde baskısı olan o eseri... Eser alegorik bir anlatım ile sosyal, kültürel ve siyasi mesajlar içeriyor. Politik düzen, alt-üst ilişkisi, hiyerarşi gibi kavramlar bu alegorik anlatım ile hicvedilmiştir. Eserde hayvanların eşitlik ve özgürlük mücadeleleri ilerleyen zamanlarda başına geleceklerden habersiz Jones'ın çiftlik yönetimine ayaklanmalarıyla başlar. Bu ayaklanma düşüncesini diğer hayvanları aklına sokan kişi çiftliğin en tecrübeli domuzu Koca Reis'tir. Koca Reis konuşmasında hayvanlara üretmeden tüketen tek varlığın insan olduğun, insanların hayvanları sömürdüğünü ve zulme uğrattığını anlatır ve böylece isyanın ilk adımını atmış olur. Kısa zaman için Koca Reis ölür ama düşünceleri hayvanlar içinde yayılmaya başlar ve domuzların başta olduğu bir isyan ateşlenmiş olur. Böylece hayvanlar birlik içinde Jones yönetimini devirir ve yönetime el koyarlar. Başta her şey çok güzeldir çünkü eskiye oranla daha çok çalışmalarına rağmen kendileri için çalıştıklarından mutlulardır. Çiftliği yöneten iki domuzdan biri olan Snowball önceden üzerinde karar kıldıkları yedi emiri duvara yazar. Böylece hayvanizmin ilkeleri ortaya konur ve çiftliğin adı “Hayvan Çiftliği'' olarak değiştirilir. Zamanla çiftliği yöneten iki domuz Snowball ve Napolyon arasında fikir ayrılıkları başlar. Napolyon arkadaşına ihanet ederek Snowball'u devre dışı bırakır ve böylece yönetim kendine kalır. Gün geçtikçe hayvanlar arasında Napolyon hakkında söylentiler yayılmaya başlar. Yedi Emir'e aykırı davranıldığı konuşulmaktadır ama hayvanların hepsi okuma yazma bilmediği için her dedikodu bir şekilde kılıfına uydurularak türlü bahanelerle örtülür. Eşek okuma yazma biliyor ancak hiçbir olaya müdahale etmiyor. Bu da bana aydın kesimin otorite
Hayvan Çiftliği İnceleme
2021 3. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2021 03:00
Öncelikle yazarımız, hayvan çiftliğinde ki hayvanlar üzerinden insanın kategorileşmesini metafor ve simgeler le anlatıp ,farkettirmeye çalışıyor.İdeolojilerin somut hâl almış hali kitapta anlatılıyor . Avrupa ideolojisinde geçmişte hâkim olan kölelik ve sömürge politikasının hayatları nasıl etkilediği hayvanlar üzerinden açıkça gözler önüne seriliyor. Domuzların en bilgilisi olan Üstat ‘ın rüyasında gördüğü tüm hayvanların özgür olması isteğiyle başlıyor tüm olaylar ,”iki ayaklı ne varsa düşman dört ayaklı ne varsa da dost oluyor “gözlerinde ,uzun uğraşlarından sonra özgür olduklarını düşündükleri hayvanları, beklenmedik bir son hazırlıyor ve korktukları şeylere inanmaktan başka seçeneklerinin olmadığını öğreniyorlar .
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Doğan Kitap Yayınları · 2021296,6bin okunma
Okunması gereken zamansız bir kitap
2022 2. kitabı
Özellikle nereye gittiğimizle ve bugünün dünyasında özgürlüklerimizi kaybettiğimiz, sosyalizme doğru hızlı yürüyüşte olan dünyanın ve dört bir yanındaki hükümetlerin mevcut siyasi entrikalarıyla ilişkilendirilebilir bir hikaye. Gerçekten de bütün hayvanlar eşit olabilir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir.
2021 9. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 23:42
Ahh, yazacaklarıma bir ah çekerek başlamak istedim. Kitaba başlarken hayvanların konuşuyor olması ilgimi çekmişti fakat böyle bir kitap beklemiyordum. Öylesine kalbime dokundu ki! Heleki Koçero'nun emekli olmayı beklerken hastaneye diyerek habersizce kesime götürülmesi... Hayvanların bunu fark edip ona engel olamaması ve sonrasında aslında durumun böyle olmadığına ikna edilmeleri... Çıkarmak isteyene öyle anlamlar veren bir kitaptı ki. Neyle bağdaştırmak istersen orayla bağdaştırıyordun. Kitapta her şey yavaş yavaş işlendi, ilmek ilmek örüldü. Hayvanlar Napolyan'a itaat ettiler ''Yaşa Yoldaş!'' diyerek ilerlediler, sorgulamadılar. Beklediğimiz aslında hiçte şaşırmadığımız bir sonla bitti aslında kitap. Okuduğunuzda illa ki birtakım şeylerle bağdaştıracağınız bir kitap :)
2021 5. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 00:20
yazarın bende iki eseri bulunmakta ilk okudugum eseri oldu.Kitabı kısa ve öz çok detaya girmeden anlatmak istiyorum.insanların sömürgesinden kurtulmak isteyen ciftlikte ki hayvanlar kendi özgürlüklerine kavusmak isterler ve yeni bir düzen kurmaya baslarlar eşitlik ,adalet kuralları altında olusturdukları topluluk basta iyi sekilde ilerlese de yavas yavas kurulan diktatörlük ile kendi yollarından cıkarlar.basta özgürlüklerine karsı verdikleri mücadelenin yerini artık diktatörlük ile birlikte bencillik, baskıcılık, ayrımcılık gelir. kısacası artık hayvanlar kendilerini insanlardan ayırt edemez hale gelirler.
2021 13. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2021 23:36
Bugün Orwell'in en bilinen kitaplarindan olan Hayvan Çiftligi'nden bahsetmek istiyorum. Kitabimiz fabl tarzinda bir hiciv romani. Dönemin zihniyeti olan sosyalist ve kapitalist düzen, hayvanların düşünceleri, başkaldırılari ve yaptıkları ile ağır bir şekilde  elestiriliyor. Kitapta bahsi geçen  hayvanlar  kesilmekten, sahipleri tarafından işkence ve zulüm görmekten bıkarlar.  Devrimi göze alarak sahiplerine karşi ayaklanmada bulunurlar. Hayvanlar yönetimi ele geçirir. Yönetimin başını da 'domuzlar' devralır. Sebebi ise domuzların diğer hayvanlardan daha akıllı olduğunun  düşünülmesidir. Domuzlar yönetimi düzenli bir sekilde devam ettirmek için 7 kural koyarlar. Bu kurallara tüm hayvanlar uymak zorundadır. Kurallara uymayanlar cezalandırılır ve katledilir. Başa geçen her domuz daha acimasız davranmaktadır. Amaçları ise daha eşitlikçi bir toplum oluşturmaktır. Ne yazık ki eleştirdikleri insanlıktan daha baskıcı, daha diktatör bir toplum oluşmuştur. ' Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir.' sözü resmen kitabı özetler nitelikte. Akıcı ve sürekli düşündüren çok güzel bir romandı... . " İnsanın cümle alışkanlığı kötüdür. Ve en önemlisi de hiçbir hayvan kendi soyundan olana zulüm etmemelidir. Zayıf da olsak güçlü de, durgun da olsak zeki de, hepimiz kardeşiz. Hiçbir hayvan asla bir diğerini öldürmemelidir. Tüm hayvanlar eşittir. " . " İnsan kendisinden başkasının menfaatini gözetmez. İşte bu yüzden, biz hayvanlar arasında mükemmel bir birlik, mücadeleye yönelik mükemmel bir yoldaşlık olmalıdır. Tüm insanlar düşmandır. Tüm hayvanlar yoldaştır. . " Hayvanların hayatlarının sefalet ve kölelikten ibaret olduğu sarih bir gerçektir."
Her hayvan eşit midir?
2021 1. kitabı
Her hayvan eşittir. Ama bazıları daha eşittir. Gücü eline alana kadar herkes eşittir. Gücü kim ele alırsa mutlak bir otoriteye , sınırsızlığın verdiği hazza kapılır. Diktatörlük rejimi görülen her yere tam oturan bir eser. Böyle geldi böyle gidecek, gücü alan hep en tepede bitecek.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Doğan Kitap Yayınları · 2021296,6bin okunma
Hayvan Çiftliği, Bize Bizi Hatırlatır! (Bozgun içerir!)
2021 25. kitabı
"Fakat hayvanlar manzarayı izlerken (...) garip bir şey oldu. Ne değişiyordu domuzların suratında? (...) Bazılarının beş çenesi vardı, kimisinin dört (...) Öfkeyle bağrışıyorlardı (...) Domuzların suratına ne olduğu anlaşılmıştı. Dışarıdaki hayvanlar gözlerini bir domuza bir insana çevirdiler (...) ama onları birbirinden ayırt etmek imkansızdı artık." '1984'ünden dört yıl önce yazdı Orwell bu son satırları, 'Hayvan Çiftliği'nin son sayfalarında. Ama üzülmeyin, hiçbir şey kaçırmış değilsiniz! Sistematik haksızlığı, sınıf ayrımını ve kitlesel örgütlenmeyi bu hikayede tüm netliğiyle gözlerimizin önüne seriyor Orwell. Eğitim ve gelişmişlik farkından istifade eden yöneticiler, şeytanlaştırılan toplumsal figürler ve yavaş yavaş tüm haklarından mahrum edlip sömürülen toplum bireyleri, sanki günümüz dünyasında yazılmış gibi kaleme alınan bu 100 sayfalık hikayeyi nefesinizi tutarak okuyacağınızdan eminim. Kitabımız 10 kısa bölümden oluşuyor. Bir kelime dahi boşa kullanılmamış olacak ki her bölüm, yer aldığı zamanı ve mekanı okuruna, kendisine hayran bırakacak netlikte aktarıyor. Hikayemiz, "Köşkler Çiftliği" adındaki bir çiftliğin sakini hayvanların, çiftlik sahiplerine isyan etmesiyle başlıyor. Yazarımız, hikayedeki çeşitli hayvan kahramanlarımızı da toplumdaki belirli grupları ya da sınıfları temsilen kullanıyor. İlk isyanın başarılı olmasının ardından kendilerini yeniden organize etmeye çalışan çiftlik sakini hayvanlarımızın, yönetimi hızlıca ele geçiren hayvanlar tarafından birbirlerine karşı örgütlenişini ve yönetimin bölüm-bölüm yozlaşmasını nefesimiz kesilerek okuyoruz. Hikayenin sonunda ise şu gerçeklikle başbaşa kalıyoruz: insan gerçekten de aç gözlü, acımasız ve bencil bir varlıktır. '1984'ten sonra okuduğum 'Hayvan Çiftliği'nin distopyası, yozlaşmış düzenin
İnsan ve Duygular
Hayvan Çiftliği
2022 18. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2022 16:32
Sonunun böyle olacağını beklemezdim keşke hayvanlar tekrar bir şeyler yapıp bu durumdan kurtulsalardı. Napolyondan nefret ettim cidden yaptığı şeyler o kadar kötüydü ki kimsenin de laf edemiyor oluşu daha da kötüydü. Kar topunu özledim cidden muhtemelen onu öldürdüler nerde olduğu açıklanmadı çünkü. Çok güzel bir eleştirel romandı cidden baya beğendim insanların ne kadar zalim olduğunu ancak bu kadar anlatılabilirdi.
2021 5. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2021 14:56
Kitap muazzam. Bazı yerlerde sinir krizleri geçirdim. Bazı yerlerde hayret ettim. Yazar anlatmak istediği dersi muhteşem bir şekilde aktarmış. Kitabın sonunda diğer hayvanların büyük bir isyan çıkarıp Napolyon ve ortaklarını kovmalarını çooook isterdim ama olmadı. Neyse ona rağmen çok güzel bir kitaptı. Köşkler Çiftliği adında ki bir çiftlikte yaşayan hayvanlar Üstat'ın kıvılcımıyla bir isyan çıkarırlar. İnsanları çiftlikten kovarlar. İlk başlarda gerçekten insan devrindekinden daha mutlu ve tok olurlar ancak domuzlar kendi çıkarlarına çalışmaya başlarlar. Hayvanizmin 7 ilkesini tek tek yok ederler. Diğer hayvanları kandırır ve daha çok çalıştırırlar. Birbirlerini öldürürler. Yatakta yatarlar. Alkol alırlar ve iki ayaklıları (yani insanları) çiftliğe konuk ederler. Çiftlikte domuz ve köpek olmayan tüm hayvanlar köle muamelesi görürler. En sonunda da domuzların suratları insanlarınkinden farksız olur.

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.