·384 syf.·
2021 16. kitabı
Vajina ile rahim, korku film ve kitaplarında kadının üstünden "iğrenç yaşam formlarını taşıyabilen bir kara delik" şeklinde tasvir edilir. Özellikle Rosemary'nin Bebeği gibi kült eserlerde kadın üreme organları şeytan boynuzlarına benzetilir. Rahim yeni yaşamlara ev sahipliği yapan kapalı bir kutudur. Bu bağlamda Rosemary, Şeytan tarafından yeni bir "karanlık" mesihe hamile bırakılıyor ve kitap Meryem Ana'nın, Tanrı'dan İsa'ya hamile kaldığında tezat bir tasvire ev sahipliği yapıyor. Spoiler yerine geçeceğini düşünmüyorum bu yüzden belirtmeliyim ki kitapta zavallı kadın "Annelik Kutsaldır" öğretisine dayanarak toplumda yer edinmeye çalışırken "karanlık mesihin" annesi olma mertebesine erişiyor. İyi mi kötü mü bunu okuyarak siz karar verin. Rosemary's Baby Ira Levin tarafından yazılan kültleşmiş bir eserdir, açıkça farkediliyor ki Stephen King çok etkilenmiş olmalı, eserlerinde birden çok değinmeler gördüm:) 50 ve 60'lar Amerikasında büyük bir satanizm ve büyü akımı almış başını gitmişti, ki bu 90'lara kadar etkisini kaybetmedi diye düşünüyorum, meraklısı için araştırıldığında oldukça farklı içerikler bulunabilir bu konuda. Rosemary'nin Bebeği günümüzde korku anlayışını karşılamasa bile o zamanlar bayağı bir etki bırakmıştı insanlar üzerinde, herkesin korkuları bu yöndeydi, özellikle o dönem, Amerika'da hatayla dağıtılan bir ilaç yüzünden çocuklar canavar gibi doğuyorlardı. Kim ister böyle bir çocuk, ama en çok korktuğun başına gelir derler bilirsiniz... Eserde aslında açık açık olmasa bile inançsızlığa, mezheplere, dinler arası çatışmaya ve insanın tanrı ile arasındaki bağa değiniliyor. Kitap basımda yok, bendeki gururla söylemeliyim ki 1970 baskı, sahaflarda vs belki bulabilirsiniz ama kitabın okunması şart değil, filmi izlemek daha mantıklı bence çünkü yönetmen senaryoya birebir bağlı kalmış, her şey aynı gidiyor, filmi 3 4 kez izlediğim için sıkılmadım da değil bu yüzden okurken ara sıra. Yine de benden tam puanı haketti, her şeyiyle muazzam bir eser, yaşa Rosemary!
BebekIra Levin · Altın Kitaplar · 1971235 okunma
Bir yönetmen şunu demişti bir kitap beyaz perdeye aktarma oluyorsa sana tasviyem önce kitap okumam tasviye ediyorum. Sonra film
Deniz Helen Toraman
Ben kitabı olduğunu çok ama çok sonra öğrenmiştim, filmi harikulade zaten.
Kitabi almak istiyorum ama korkutucu mu gercekten sizce cunku karanlik kitaplar serisi mesela cogunlukla klasik eserler ve maalesef hic korkunc degil
Selam, Kitabı çok okumak istiyorum, ama hiçbir yerde bulamadım. Sahaflarda 450 TL istedi. Kitabı daha uyguna alabileceğim yer varsa lütfen bana geri dönün.