Kumarbaz
2021 43. kitabı
Okunma: 04 Mart 2021 14:52
Dostoyevski hiç kumar oynamasaydı eğer bu kadar harika bir kumarbaz kitabını yazar miydi? Bunu hep düşünüp durdum. Fikrim ise şu şekilde ; Dostoyevski ömründe hiç kumar oynamasaydı da bir kumarbazın ruh halini yine bu kadar ustalıkla anlatabilirdi, çünkü o dostoyevski. bildiğim kadarıyla hiç cinayet işlemedi kendisi yine de raskolnikov' un ruh halini anlatırken insan ister istemez 'Dostoyevski hayatından gerçekten birini öldürdü mü yoksa' diyecek düşünmeden edemiyor. Dostoyevski, 25 günde zor şartlar altında yazdığı bu kısa romanında bize yine neden büyük olduğunu kanıtlar. Kumarbaz, Rus ve Dünya Edebiyatının en mühim romancılarından birisi olan Fyodor Dostoyevsky ‘in (d. 1821, , Moskova - ö. 9 Şubat 1881, Sankt-Peterburg), özgün adı Igrok olan ve 1867 yılında ilk basımı gerçekleşen Dünya klasikleri arasına girmiş, realist anlayışla yazılmış bir romanıdır. Tüm umutlarını kumara ve yaşlı büyükannelerinden kalacak olan mirasa bağlayan bir ailenin yanında öğretmen olarak çalışan bir genç ile ailenin üvey kızı olan güzel fakat bir o kadar da kaprisli genç kız arasındaki aşkı anlatan bir kitap. Kitapta belirgin şekilde -bilindiği gibi- rus milliyetçiliğini yine konuşturur. sözde batı avrupa medeniyetinin mirasçılarını, rus halkıyla mukayese ederek, anlatılmak isteneni onu büyük yapan dille anlatır. bu çok dikkatimi çekti. Dostoyevski, pek çok eserinde olduğu gibi “Kumarbaz”da da insanı, insan tabiatını ve insan gerçeğini çok başarılı bir şekilde anlatmıştır. Her kitabının sonunda olduğu gibi bu kitabı da bitirince gerçeklerle yüzleşip kendini sorguluyor insan . İnsani acıtan gerceklerde demek daha doğru olur sanırım . Keyifli okumalar dilerim.
KumarbazFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202388,5bin okunma