#kitap yorum
Ana konu ,viktoryen Zaman İngiltere'sinde geçen cici bici şiir okuyan naif biraz şımarık ama sığ zengin bir tüccar kızı ile nişanlı aristokrat bir beyfendinin alt sınıftan bir kadına aşık olması ile iki aşk arasında kalıp bocalaması ,bu ana tema
Yazar bu konu altında Viktorya çağının bağnaz dindarlarını ,tutucu ve çökmekte olan aristokrat sınıfın kendi dar görüşleri altında sınıf farklılıklarını ,alt sınıftakilerin amiyane tabirle yırtmak için üst sınıfa geçme çabalarını da işliyor ,bir yanda özgürleşme çabalarının zorlukları ve insanların statükoyu koruma çabalarını .
Charles ( erkek oğlan ) bir yandan aristokrat bir beyfendi olmanın tüm nimetlerinden faydalanırken ,din bağnazlığını eleştirirken ( darwinci görüşleri benimserken ) bir yandan yeni yeni başlayan özgürlükçü düşünceye ( kadınlara oy Hakkı ,insan ilişkilerinde daha doğallık vs ) meyillidir .
Ernestina ( şımarık nişanlı ) zenginliğin verdiği güven ,nişanlısına aşık ,şiir okuyan ,şımarık ,ama içten içe kendini yeterli görmeyen evlenip eşininde katkılarıyla yükselme kendi evinin hanımefendisi olma gibi düşünceleri olan kız .
Sarah ,herşeyini kaybetmiş ,aldatılmış ama döneminin kadınlarından çok farklı sıradışı özgürlükçü kendi hayatını kendi isteği şekilde yaşamak isteyen diğer kadın .
Tamam ilk 300 sayfa dönemi yaşam tarzlarını tanışma faslını ,aristokrasi saçmalığını ,her dinin yobazlığı tutuculuğunu ,sınıf farklarını anlatıyor.
Değişik taraf yazarın anlatım yazım biçimi ,şöyle düşünün yönetmen ile birlikte 5-10 kişi filmi seyrederken birden yönetmen duraklatma tuşuna basıp filmde ki karekterler Hakkı'nda sizinle konuşmaya başlaıyor ,yazar da aynen böyle yapıyor ve bir anda konuyu bırakıp sizinle şimdiki zamanla konuşuyor ,ayrıca jeoloji ,evrim ,ile de anlatılanlar da var ki filmi seyrederken bazen neyşınıl jeografik kanalına geçmiş oluyorsunuz .ayrıca kral marx ın görüşerrine de yer verilip bir de sosyalizm dersi de işliyorsunuz ,birde çokça yazar ve kitaptan örnek verildiği için ki bu kitapları ve Kahraman'larını bilmiyorsanız biraz da ofsaytta kalıyorsunuz .
Peki tavsiye edermisin ,açıkça son 125 sayfayı ki esas kitabın neden çok iyi kitaplar kategorisine girdiğini anlamak için ilk 300 sayfayı okumayı ,bir delilik edip o acıya ,çabaya ,SABIRA ,kan ve gözyaşına :) katlanırım diyorsanız okuyun ki ağa ben zor romanları severim takımındaysanız buyurun tam dişinize göre ,ayrıca bu yorumu sonuna kadar okuduysanız ( helal olsun size ) bu sabır vardır sizde .