2021 15. kitabı
Okunma: 03 Mart 2021 11:35
Onat Kutlar'a ait tek öykü kitabı. Yazar henüz 23 yaşındayken yazmış. 1960 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü'nü kazanmış. . Kutlar, kitaptaki öykülerin çocukluğunun kenti Antep'le ilgili olduğunu, bunun yanında da öykülerin topluma hâkim olan baskıcı, boğucu atmosferin izlerini taşıdığını söyler. Tabii buradaki Antep biraz yazar tarafından değiştirilmiş, Kutlar hayalindeki Antep'i oluşturmuş diyebiliriz. Zira öykülerde bu boğucu, baskıcı ortam bariz şekilde hissedilmektedir. Gerek mekânlara gerekse de kahramanların üzerine sinmiştir bu kasvet. Ama öykü kahramanları bu boğucu ortamdan uzaklaşma isteğindedir. "Horozlar"da babaanne, "Yunus"ta babadan ve tekdüze yaşamdan kaçmaya çalışan Yunus, "Kediler" öyküsünde iş hayatının monotonluğundan kaçan şahıs, "Dördüncü" öyküsünde yaşamın sıradanlığından sıkıldıkları için hayali kumar oynayan kişiler vardır. "Hadi" ve "Kül Kuşları" ise evin kasvetli havası çocuk oyunlarıyla yıkılmaya çalışılmış. . Öyküler yoruma açık. Okuyana farklı şeyler çağrıştırıyor. Öykülerde kullanılan semboller böyle bir duruma sebebiyet veriyor. Sonları biraz da okura bırakılmış. . Öykülerde fantastik unsurlar da göze çarpmakta. "Çatı" öyküsünde Güleç Osman'ın çatıyı yıkıp evin içine güneş ışığı sokması, "Kediler"de ölen kedilerin ud içine gömülmesi ve kedilerin dokunulduğunda dağılıp tekrar birleşmesi, "Dördüncü" öyküsünde hayali kâğıtlarla kumar oynanması örnek olarak verilebilir. . İshak, mutlaka okunması gereken eserlerden biri. Tavsiyedir.
İshakOnat Kutlar · A Dergisi Yayınları · 19591,039 okunma