2021 11. kitabı
#okudumbitti #kitapyorum #havari #gerharthauptmann . "İnsanın sadece bir kafası vardı. O bir kez karıştı mı (kafanın içindeki o arı sürüsü), ancak şeytan yeniden düzeltebilirdi: Her şey sınırlarını deliyor, doğal boyutlarını kaybediyor, iyice esniyor ve kendi başına buyruk oluyordu." . Herkese Merhaba . Bugün sizlere @cemyayinevi 'nden çıkan, çevirisi Leyla Uslu tarafından yapılan çok severek ve etkilenerek okuduğum öykü kitabı #havari 'nin yorumuyla geldim. Yazarın okuduğum ilk eseri oldu, lakin son olmayacak. Kitabın ilk sayfalarında Merhametin Yazarı: Gerhart Hauptmann başlığı altında yazar hakkında birçok bilgiye sahip oluyoruz. Alman natüralizminin en ünlü temsilcisi, romancı, şair ve 20. yüzyılın en önemli oyun yazarlarından Gerhard Johann Robert Hauptmann 15 Kasım 1862'de Polonya'da doğmuş. Dokumacılar oyunuyla ün kazanmış. Yazar tiyatro metinlerinin yanısıra öyküler de kaleme almış. Hauptmann 1912 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne laik görülmüş. . Kitapta üç öykü var: 1/ Hat Bekçisi Thiel 2/ Havari 3/ Soana'nın Kâfiri . 1/ Hat Bekçisi Thiel'in yaşadıklarını boğazımda düğümlerle okudum. Eşini doğum sırasında kaybeden Thiel, oğlu Tobias annesiz büyümesin diye yeniden evlenir. Yeni eşine aşırı bağlanan Thiel'in yaşadıkları sonrasında gelinen son nokta ise, her okura farklı bakış açısı sunabilir. Beni derinden etkileyen bir öykü oldu. Bu kadar aşırı bağlılık da başa bela, keşke dememek için bazı önlemleri baştan almak mı gerikir acaba? . 2/ Havari.. Havari ne demek; Hıristiyanlıkta, Hazreti İsa’nın, İncil’i, inancını ve öğütlerini yaymakla görevlendirdiği on iki yardımcısından her birine verilen ad. Bu öyküde, diğer insanlardan farklı olan Havari'nin rüyasında dinî arayışını okuyoruz. Bu öykü ise psikolojik olarak beni etkiledi. Verilmek istenilen mesaj rüya üzerinden işlenmesi güzeldi. . 3/ Generoso Dağı'nın zirvesine tırmanan turistlerin çok yüksekte giysisi keçi postundan ibaret, gözlüklü bir keçi çobanıyla sıkça karşılaşmalı sonucunda başlayan öykü gittikçe bambaşka bir hâl alıyor. Aile ve hırs uğruna işlenen bir öykü. . Her öykü farklı bir etki bıraktı, sizlere de tavsiyemdir.
HavariGerhart Hauptmann · Cem Yayınevi · 043 okunma