2021 6. kitabı
Okunma: 06 Mart 2021 20:41
Edebiyat dünyasında ufak fikir ayrılıklarına yol açmış bir kitap olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı ne çok sevdim; ne de nefret ettim. Benim için ortalamanin biraz üstü bir kitaptı. Kitabımız daha önce dört kere okuldan atılan Holden Caulfield isimli gencin, beşinci kez atılmasını ve herkesle birlikte tatilde eve dönmesi gerekirken, tatilden birkaç gün önce okuldan kaçıp kendini New York sokaklarına atmasını ve Holden'ın eve dönüşünden önceki o birkaç gününü anlatıyor. Öncelikle bir ergenin cümlelerini ve düşünce yapısını okumaktan ve Amerika'daki yaygın olarak kullanılan argoların Türkçe'ye çevriliş halinden rahatsız olacaksanız bu kitabı okumayı düşünmeyin bile. Sizi rahatsız etmekten başka bir işe yaramaz. Ana karakterimiz Holden'dan bahsedecek olursam Holden, oldukça depresif ve önüne gelen herkesi -içinden- eleştiren bir genç. Herkes hakkında bir fikri var, kitap boyunca kendisini bile çokça eleştirdiği oldu. Ayrıca etrafındaki insanlar ona sayısız tavsiye verse de hayatının geri kalanında ne yapacağını pek de bilmiyor. Kısaca eğitim sistemine uyum sağlayamayan binlerce gençten biri bizim Holden. Kitap Amerika'da okullarda zorunlu olarak en çok okutulan kitaplardan biriymiş. Bunu duyduğumda oldukça şaşırmıştım, çünkü bildiğiniz üzere Holden oldukça kusurlu bir karakter. Fakat bu kusurların eleştirisinin yapılması bir bakıma mantıklı olabilir. Ayrıca kitabin Amerika/Avrupa aile yapısını da alttan alta eleştirdiğini söylemeden geçmeyeyim. Son olarak kitap bir okuyamama durumundan geçiyorsan tam da sana göre. Çünkü yazarın dili oldukça akıcı, Holden'ın başına bir sonraki sayfa ne gelecek diye merak ediyorsun. -en azından benim için öyleydi- Benim kitap hakkında ilgimi çekenler bu kadardı, sonuna kadar okuduysan teşekkür ederim.
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202171,1bin okunma