2015 44. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2015 22:54
Osmanlı İmparatorluğu'ndan yıllar önce, Anadolu Selçuklu beyine iletilmek üzere Nizamülmülk'ün hazirladığı, devleti başarılı yönetme reçetesi. Bu reçete, o güne kadar başarılı olan Türk yönetimlerinin nasıl başarılı olduklarını içeriyor. Ve Nizamülmülk ekliyor: Eğer bu yönetim şekline devam edersek, hem ileri hem de huzurlu bir toplum olmaya devam ederiz. Bu kitap bize çok şeyi anlatıyor, çok şeyi gösteriyor. Türkiye'de beyinlerden silinmeye çalısılan, 'sözde' hor görülen,özellikle yeni nesile (30 yaş altına) unutturulmak istenen, ve bütün bu uğraşın sonunda ise daha fazla merak edilen, günümüzdeki vahşet dünyasının ilacı olan, bir devre damgasını vurmuş, muhtemelen de tekrar vuracak olan, büyük Türk devleti, Osmanlı İmparatorluğu'nun ve ondan önceki Türk devletlerinin başarısının nedenlerini gösteriyor. Günümüzde pek çok çalışanın Türkiye'deki özel ve resmi kurumlarda şahit olduğu organizasyonel bozukluk, pek çok çagdaş düşünürün/eleştirmenin Türk insani göçebe'dir, organizasyon yapamaz gibi yanlış ve 'tehlikeli' bir yorum yapmasına neden olmuştur. Oysa özel sektördeki organizasyonel bozukluk, devlet desteğiyle zengin olmuş pek çok büyük holdingin ve iş adamının, eğitimsiz oldukları ve bu eğitimsizliğin sonucu olarak kendilerini kral/Tanrı gibi gördükleri için, kimseye güvenmemelerinden ve insan ve çalışan haklarını -rüşvet yoluyla her yolun üstesinden gelebileceklerini düşündükleri için- bilmemelerinden veya takmamalarından kaynaklanmaktadır. Devlet'te çalışanların çok büyük kısmı ise, ancak torpille yükselinir ilkesini gördükleri için, organizasyon diye bir kavramın varlığından bile maalesef haberdar değildirler. Bu kitap (ve tarihi doğru okuyabilen herkes) ise, Türklerin tarihte çok ciddi, insan odaklı, sömürmeyen, çıkarcı olmayan organizasyonlar yaptıklarını, kör göze göstermektedir. Son olarak, bu kitaptan Türk devletlerinin başarılı olmaları için bir ilke örneği vermek istiyorum. Büyük Türk büyüğümüz, Nizamül Mülk diyor ki; başarılı olmak için, devletin önemli yerlerine (karar alıcı noktalarına) alacağın kişilerin geçmişlerini iyi araştır, Türk ve Müslüman olmayanları o noktalardan uzak tut, olur ki o kişilerin başka amaçları vardır veya sonradan olur da, fitne içeri sızar. İşte bu, Kanuni Sultan Süleyman'la başlayan çöküşü de, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli, girişimci, yapıcı, ahlaklı padişahlarından 2. Abdülhamid Han'dan sonraki çöküşü de, Sevr ve Lozan antlaşmalarına neden olan bütün olayları da, Ortadoğu'da gündüz kendisine taş atan Filistinli kardeşlerimizi geceleyin füzelerle şehit eden İsrail devletinin kuruluşunu da kapsayan, Fatih Sultan Mehmet ve sonrasında uyulmamış bir ilkedir. Bu sadece bir ilke idi. Büyük Türk büyüğümüz Nizamülmülk'ün bu eseri, çok şey anlatmaktadır. Allah ondan ve bütün ecdadımızdan razı olsun. Kendimize geldiğimiz zaman, Harvard'da dahi bilinmeyen o kadar çok eserin arşivlerimizde olduğunu göreceğiz ki, o gün Ortadoğu'ya tekrar barışı ancak Osmanlı İmparatorluğu'nun devamı Türkiye Cumhuriyeti'nin getireceği gün gibi aşikar olacak inşallah.
Siyaset-NameNizamülmülk · Türk Tarih Kurumu · 20134,706 okunma