2021 21. kitabı
Okunma: 11 Mart 2021 19:15
"Üç yıl" bana göre bir kasvet hikayesi. Eserdeki karakterlerin tümü hem ruhsal hem fiziksel bir kapana hapsolmuşlar ve bu kapandan çıkacak ne dermanları ne de şevkleri var. Bir şeyler farklı olmalı, böyle olmamalı itirazı hemen hemen tüm karakterlerde var ama ne yazık ki hiçbiri değişime açık değil. Kitabı okurken gerçekten üzerime onların çıkmazı, kasveti, bunalımı vb. tüm rehavetleri çöktü... Ama bu demek değil ki kitap sıkıcı ve ilerlemiyor, aksine bu kasvet havası nasıl dağılacak, bakalım şimdi durum ne olacak diye okuyor da okuyorsunuz. Kısacası çok sürükleyici bir hikâye. Hikayedeki bu ruhsal ve mekansal karanlık ile karamsarlığın okuyucuda birebir aynı hissi uyandırabilmesi yine Çehov'un mükemmel kalemini özetliyor aslında. Hikayeye gelince boş ve sıkıcı bir yaşamdan kurtulmak adına yanlış bir tercih yapan bir kadın aşksız bir evliliğe adım atıyor, bu kadına ömrünü adayacak kadar seven, ama özgüveni ve ilkeleri çocukluk travmaları yüzünden oturmamış bir adam eski acıları üstüne bir de sevilmemenin pişmanlığını yaşıyor. Aşksız bir evlilik nelere mukabil bunu görüyoruz hikâyede... Bir diğer önemli nokta da, sınıf ve toplum yaşamı eleştirisinin kitapta bolca bulunması. Tekrar okunur, tavsiye ederim.
Üç YılAnton Çehov · Yordam Kitap Yayınları · 20205,9bin okunma