Tutunamayanlar
2021 4. kitabı
insanın kendi kendine konuşma şeklini değiştiren kitap. sadece bu cümleyle özetleyebilirim. güzergahı ve girizgahlarıyla geçmişten geleceği ve onun insanlarının durumlarını ve yaşamlarını nasıl kullandıklarını özetleyen bir kuşağın ve sonrakilerin garip kılavuzlardan biri. kitap konusunda genelde eleştirisel yaklaşırım burda tek yakınabileceğim konu başlarda gerçekten çok zor tutması. yaklaşık 300 sayfa iteleye iteleye bitti. bitince de onu ilk defa okuyacak olan insanları kıskanmama sebep olan bir kitap oldu. türkçe'de yazılmış en iyi romanlardan biri. ama etrafta "biz kaybedeniz abi", "hepimiz disconnectus erectuslardan geliyoruz" vb. diyerek dolaşan ve paçalarından samimiyetsizlik akan insanlar görmek iyi hisler uyandırmıyor insanda, o da başka bir mesele. okunmasını kesinlikle öneriyorum. sizde benim gibi başlarda sıkıcı geldiği için okumayı ertelemeyin :) "tutunamayanların peşine takılıp gitmişim. bu insanlarla yaşamak nasıl olurdu acaba? onları anladığımı, yaşantılarına katılmak istediğimi söylerdim. her birinin arkasından sürüklenirdim bir süre. hiçbir yaşantıyı bitiremezdik. hiçbirinin yaşantısı bitmiyor ki. yarabbim ne güzel olacaktı. sonunu bilmemenin, sonu olmadığını bilmenin güzelliğini yaşardım. hiç bitmeyecek yarım yamalak yaşantıların özlemi var içimde. her an tehlike, her an belirsizlik. hiçbir maceraya değişmezdim onların yaşantılarını. bütün tutunamayanları birden görür gibiyim aslında hiçbirini görmemiş olsam bile. tereddütlerinin resimlerini çizerdim yüzlerine bakarak. soluk ve düz çizgiler çizerdim. ahmet çekingen'in birbirine benzeyen karikatürleri gibi."
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202474,9bin okunma