2021 27. kitabı
Okunma: 13 Mart 2021 23:33
Germinal sadece Emile Zola'nın değil Fransız edebiyatının da başyapıtlarından biri olarak gösteriliyor. Kuzey Fransa'da maden ocaklarında insanlık dışı koşullarda çalışan işçilerin birleşip greve gitmesini anlatıyor. Yazarın dili akıcı, ilk sayfalar biraz sıkıcı gelse de genel manada kolay okuduğum bir kitaptı. Montsou'ya iş aramak için gelen makineci Etienne Lantier çaresizlikten madende çalışmaya başlıyor. Diğer işçilerden farklı olarak daha eğitimli olduğu için ve okuma yazma bildiği için insanları etkiliyor. Sonunda birleşmelerine, kendilerini açlık sınırında ve ölümle yüzyüze çalışmak zorunda bırakan işverenlere karşı greve gitmelerini sağlıyor. Pasif direnişten şiddete doğru akan olaylar, açlık, çaresizlik, aynı odada 10 kişi yaşayan insanlar... Çocuk yaşta madene indirilen çocuklar, cahilce ve bilinçsizce çocuk yapan işçilerin hayatı... Emile Zola hepsini bir film gibi gözlerimizde canlanacak şekilde yazmış. Romanın eleştireceğim tek yanı gereksiz uzun olması... Bence bazı detaylar fazla uzun tutulmuş, birbirini tekrar eden olaylar her seferinde aynı ayrıntılarla anlatılmış. Aynı konu, aynı akış çok daha kısa tutularak da anlatılabilirdi. Okur olarak bu uzatmalardan açıkçası oldukça sıkıldım. Germinal'in sonu ise, çarpıcıydı. Açıkçası yüreğime oturdu, diyebilirim. Yazar son 50 sayfada dram faktörünü oldukça arttırmış. Etkileyici ve kolay kolay aklımdan çıkmayacak şekilde sonlandı. Kitabı kfenomeni ile okuduk ve yine aynı duyguları hissederek kitabı bitirdik. Kah güldük kah hayret ettik ve hep net bir sonuç beklediysek de, o sonucu bulamadık. Natüralizm akımının önemli temsilcilerinden Zola'nın bu eseri, dönemi anlamak için bence güzel bir roman. Tohum, tomurcuk, filiz anlamına gelen germen kelimesinden türemiş Germinal ismi de kitabın adına bence çok yakışmış.
GerminalEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201914,3bin okunma
Katılıyorum ;)