#cengizaytmatov kitaplarını okurken etkilemeyen yoktur sanırım. Olayların o kadar çok içinde yaşıyorsunuz ki, her şeyden birer parça tadıyorsunuz. Acı,hüzün, mutluluk, umut... bu kavramları derinden hissetmek de kendisinin kaleminin farklı ve özel oluşuna bağlıyorum.
Henüz on beşinde yürekli ve akıllı olduğu için komutan olarak atanan Bekbay'ın oğlu #sultanmurat Ve savaşın geride bıraktığı insanların hayatlarını, yaşama mücadelesini konu alan çok özel bir kitap.
2. Dünya savaşı yılları köyün bütün erkekleri cephede mücadele verirken, savaşın acımasız yüzü ile karşı karşıya kalan köy halkı ve çocuklar... Onlarda yaşamlarını idame ettirmenin mücadelesini veriyorlardı. Bir gün Tinaliev'in sınıfa girerek çocukların gergin yüzlerine bakarak onlara, düşmanı yenmek için ekmek gerek, cephane gerek. Size bu yüzden geldim. Kimsenin suçu yok. Savaş hâli bu. İdare edeceğiz ama yeteri kadar ekin ekmez ve üretemezsek de düşmanı yenemeyiz demesi üzerine O cesaretli küçük yürekler hiç dururmu? Hemen atladı hepsi. Her şeyi yapmaya hazırdılar.
İşte hikayede bundan sonra başlıyor. Yediden yetmişe herkesin tabiat ve savaş şartları ile ilgili çetin hayat mücadelesine siz de tanıklık etmek istiyorsanız muhakkak okuyun diyorum.