Yaşamak
2021 4. kitabı
Ölümün acı gerçeğini en derinden yaşadığım günlerde okudum bu kitabı. Her ne kadar anlamsızlığa boşluğa sürüklensem de bu kitapla öğrendim ki yaşamın da en az ölüm kadar acı bir gerçek olduğunu. Kitabımız, Çin’de köy köy gezip karşılaştığı kişilerle sohbet eden anlatıcının bir gün tarlasını süren Fugui ile karşılaşmasıyla başlıyor. Fugui zenginliğin verdiği şımarıklıkla başlayan ve daha sonra mal varlığının tamamını kumarda kaybedip sefalete düşmesiyle devam eden, ardından sevdiklerini birer birer kaybetmesine dönüşen, en sonunda tek başına kaldığı acılarla dolu hayat hikayesine anlatıcı ile birlikte en derinden hissederek tanık oluyoruz. Fugui’nin başına gelenler hayatın bir anda nasıl değişebileceğini, sabrın ne kadar önemli bir şey olduğu ve yaşamın beklenmedik gelişmelere ne kadar açık olduğunu gösteren bir yaşam hikayesi Kitap Çin’inin o dönemki kültürel ve tarihsel boyutlarını da gözler önüne sermekte. Bu her ne kadar kitabın Çin’de bir süre yasaklanmasına neden olsa da aynı zaman da kitabın bir “modern klasik” e dönüşmesini de sağladı. Kitabın arka kapağından “Yaşamın her şeyi kapsaması gibi, yaşamak da hayatı olduğu gibi kucaklar. Doğumları ve ölümleri, mutsuzlukları ve umutlarıyla”  Kitabın en beğendim ve bana yaşamak zorunda olduğumu hatırlatan alıntısı: #103782477 Okumakla kalmayacak aynı zaman da yaşayacağınız bir kitap ~ keyifli okumalar ~kitapla kalın
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,2bin okunma