Beyaz Kitap ve Han Kang (İsmi güzel kadın)
2021 21. kitabı
Okunma: 22 Mart 2021 14:50
SESSİZLİĞE “Biraz daha böyle, olduğun gibi kal ne olur. Ben daha tamamen arınamadım.” Beyaz renk üzerine bir kitap yazmak için yola çıkıyor Han Kang. Bir liste yapıyor ve bu listedeki beyaz şeyler üzerinden ilerliyor kitap. Önce annesi. Bir doğum da beyaz olan nelerdir? Kundak. Anne sütü. Zıbın. Annesinin o doğum anında yaşadıkları aslında kitap kahramanın tüm hayatını etkiliyor. Zira bu doğumda doğan kendisi değil, kardeşidir. Ölür doğumdan iki saat sonra. Roman kahramanını annesi bu doğum anını ona anlatarak büyütür. Annesinin bebeğine "Ölme, yalvarırım ölme!" Sözleri kahramanın hep aklında kalacaktır. Çünkü eğer bu çocuk ölmeseymiş, kendisinin olmayacağını, ailesinin başka çocuk yapmayacağını biliyormuş. Han Kang bu kitabında o kadar çok şeyi bilinçli olarak saklamış ki, birçok şeyi okurun araştırmasına ve hayal gücüne bırakmıştır. Kitap kahramanın bir ismi yoktur. Kahraman 1944 yılında Hitler’in yüzde seksenini yok ettiği bir şehre gider. Yani onun tabiriyle dünyanın başka ucuna. “Bu yabancı şehirde neden eski anılarım sık sık aklıma geliyor ki? Sokakta yürürken omzuma çarpacakmış gibi yanımdan geçip giden insanların neredeyse hiçbir sözünü, önünden geçtiğim tabelalardaki neredeyse hiçbir sözcüğü anlayamıyorum. Sürüklenen bir ada gibi yayaların arasından geçerken bazen bedenim bir hapishaneymiş gibi hissediyorum. Tüm anılarım, o anılarımdan ayrılması mümkün olmayan anadilimle birlikte, izole edilmiş hatta mühürlenmiş olduğunu hissediyorum. İzolasyon duygusu arttıkça hiç beklemediğim bir anda anılarım taptaze canlanıveriyor. Bütün ağırlığıyla üstüme çöküyor sanki. Geçen yaz kaçarcasına geldiğim bu şehir, sanki dünyanın öbür ucunda bir yerde değil de içimin tam ortası.” Kahraman geçmiş ve şimdi arasında sürekli bir mekik dokur. Çağrışımlarla şimdiki duygularını yazar. Bu duyguları yazarken abartmadan, uzatmadan, sade ve samimi cümlelerle kullanır. Dikkatli okuyucuların okurken fazla yorulacağı, yer yer başını kaldırıp düşüncelere dalacağı bir kitap. Diğer taraftan bir olay örgüsü beklentisiyle okuyacak okuyucular ise boşuna okumasınlar çünkü kitapta bir olay yok. Kitap da anlatılmamış birçok olay ve travma var. Yazarın kullandığı bir cümle bile bize anlatmadığı ama anlamamızı istediği olayların içselliğini gösterebiliyor. Kahraman ölmüş kardeşinin gözüyle bakmaya çalışıyor dünyaya. Ya da öyle hissediyor. Kendi bedenin de onun ruhunu taşıdığına inanıyor bazen. Benim için kitabın bu noktaları sarsıcıydı. Çünkü orada gizli yatan çok büyük bir acı var. Bu yazının başına koyduğum alıntı da buna işaret ediyor. Sessizliğin bitmesini istemiyor. Devam etsin diye yalvarıyor. Çünkü kendisini hâlâ tamamlanmış hissetmiyor. Bir arayış var kitapta. Ve bence her okuyucunun farklı hissedeceği ve farklı şeyler bulacağı bir kitap. Mekan ve zaman kavramlarını kitapta tam net verilmemiş. Kitap yer yer yıkıntılar üzerine kurulmuş bir şehir de, yer yer de Seul’de geçiyor. Zaten çok kısadır kitaptaki her şey. Gerçekten de tam anlamıyla az sözle çok şey anlatan bir kitap. Son yıllarda bit çok yazar artık bunu yapıyor. Yazınlarında okuyucuyu yoracak gereksiz birçok şeyi atıyorlar. Anlatmak istediklerini kısaca anlatıyorlar ve asıl anlatmak istemediklerini de dikkatli okuyuculara bırakıyorlar. Üst kurmaca ya da kurmacanın kurmacasını yapıyorlar. Yazar çok ustaca Beyaz’ı o kadar güzel anlatıyor ki yer yer hayranlık uyandırıyor. Etrafımızda fark etmediğimiz ya da güzelliğini göremediğimiz birçok şeyi fark ediyor ya da o şeylere daha farklı bakabilmemizi sağlıyor. İki ya da üç saatte okunabilir. Kısa kısa bölümler ve küçürek öyküleri de andıracak yazılar. Ben çok severek ve etkilenerek okudum. Umarım bu kitabı okuyup benim gibi hisseden kitapseverlere rastlarım. Okunmaya ve üstünde konuşulmaya değer bir kitap. Teşekkürler Han Kang. Ayrıca ismin çok çok güzel.
Beyaz KitapHan Kang · April Yayıncılık · 20242,047 okunma
1 +1'leme
1.891 Gösterim
Merhaba, Ben Irmak Türkyılmaz, İstanbul Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı 2. sınıf öğrencisiyim. 2024 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Koreli yazar Han Kang’ın Türkçeye çevrilmiş dört eseri Vejetaryen, Çocuk Geliyor, Beyaz Kitap ve Veda Etmiyorum üzerine okur odaklı alımlama estetiği bağlamında bir inceleme yürüttüğümüz TÜBİTAK destekli bir araştırma projesi gerçekleştiriyoruz. Bu kitaplar hakkındaki okur görüşlerini toplamak için kısa bir anket hazırladık. 🔗 Anket Linki: docs.google.com/forms/d/e/1FAIp... Katkınız araştırmamız için çok değerli, zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim. 💛
incelemeniz çok açıklayıcı olmuş ve tam anlamıyla kitabın değerini göstermiş. umarım kitabı almak isteyenler içi boş ve kötü incelemelere değil de sizinkine bakıp alırlar :)
GökHan
Teşekkür ederim 😊
Öncelikle bu çok etkili incelemeniz için teşekkürlerimi sunarım AĞABEYCIĞİMM... Kitabı alan olursa bizde okuruz... çok ilginç bir kitaba benziyor 😘😘
GökHan
Peki mesaj alınmıştır 😊🤗😉