2021 23. kitabı
Okunma: 25 Mart 2021 02:31
"Hayatım" bence bir yalnızlık romanı. Toplum tarafından itilmenin, düzene uyamayışın verdiği acının, sınıflı toplumdaki ayrımcılık ve haksızlığın hikayesi. Kitaptaki hemen hemen tüm karakterler bir durumun, duygunun, olgunun, düşüncenin kısacası aklınıza ne gelirse gelsin bir "şeyin" içine sıkışmış halde. Özellikle ana karakter hikâyenin başından sonuna kadar toplumla, yargılarla, kendi ailesiyle bir savaşım içinde. Ancak bu savaşımdan da en çok yorulan yine kendisi. Çok geniş bir özetle romanın konusu, zengin bir aileye mensup ana karakterimizin kendi klasmanında yaşamaya karşı çıkması ve alt kesim bir yaşam sürmek istemesinin yarattığı sonuçlar diyebilirim. Sürükleyicilik konusunda gerçekten güzel bir hikaye, verdiği mesajlar ve yapılan toplumsal analizler kusursuz bana göre. Benim için en etkileyici noktası, okurken kendimi karakterle özdeş hissedebilmem ki Çehov bu konuda gerçekten çok büyük bir ustalığa sahip. Bu özdeşleşme ise hikaye bitene dek tabiri caizse bir ruh sıkıntısı ve acı çekmeye vesile oluyor okuyucu için. Sonunu tahmin etmek kolay olsa da, adaletsizlik, baskı, özgürlük adına okunması gereken klasiklerden biri kanımca. Tekrar okunur, tavsiye ederim.
HayatımAnton Çehov · Yordam Kitap Yayınları · 20202,621 okunma