2021 40. kitabı
Selam️ Lucy Foley “Davetli Listesi”.. Yine ödüllü, fakat bu defa akademik değil, çok satan ve okur ödülü almış bir eserle geldim. The New York Times gerilim kategorisinin çok satanlarından, Goodreads okur ödülü kazanan kitabı, çok hızlı okudum bitirdim (bunda puntosunun da katkısı olmadı diyemem). Ödüllere misyon yüklemek ya da ona göre seçim yapmak adetim değil, anca denk gelmiştir, ben de kitabın künyesinden size bilgi aktarırken bunu belirtmeyi es geçmemişimdir. Konu bir polisiye gerilim klasiği, ıssız ve izole mekan, az sayıda birbirleriyle geçmişten gelen dirsek temasları olan karakterler. Düğünlerini İrlandanın küçücük bir adasında yapmaya karar veren Jules (gelin) ve Will (damat), yakın çevrelerinden oluşan davetli listesiyle, düğün öncesi birlikte iki gün geçirirler. Kitabın zaman çizgisi de bu iki günlük zaman dilimi içinde hareketlenir, geçmiş-şimdi geçmiş-şimdi. Toplamda altı karakterin kafa sesinden okuyunca (biliyorsunuz ben bu dağılımı çok seviyorum) kim ne yapmış ne düşünmüş birinci ağızdan gelince, okuma keyfim cilalandı. Kafa seslerini ilk tur okuduğumda (ki onlar da zaman seyrine göre paslaşarak devam ediyor) ne nedir zaten çözmüştüm. Bunun sebebi iki şey olabilir, ya ben çok fazla polisiye gerilim okudum ya da bazı yazarlar çözümü kolay sunup okura kendini zeki hissettirmeyi seviyor Uzun zaman önce bilhassa birkaç tür için orijinal konu beklentimi minimize ettiğimi söylemiş, eser içindeki dinamiklerin yerleşimi, okur ve yazar arasındaki anlaşılabilirliğin doğru tesisinin de benim için yeterli olduğuna kanaat etmiştim. Evet konu benim gibi polisiye gerilim türünde epey mesai yapmışlar için enteresan olmayabilir ama, bir de bunun aksi kesim var ki, onlar için bulunmaz nimet olacaktır. Asla kötüydü demiyorum, bilakis akıcı ve okuması keyifliydi, aksini söylesem nimettir çarpar. Altını çizdiğim tek şey, kompleks bir eser olmadığı ve benzerlerinin çokluğudur. Saygılarımla
Davetli ListesiLucy Foley · Epsilon Yayınevi · 2021579 okunma