Davetli Listesi

2 Haziran 2020
Epsilon Yayınevi
Orijinal Adı:
The Guest List

ana fikir: düğünlerde içki yasaklanmalı
2024 58. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2024 13:50
Geçenlerde sahafta geziyorum… bu kitabı gördüm. 60 lira, hasarsız ve sararmamış, dedim alayım bari. Türkçe isminden tanıdık gelmemişti ama aynı kitabı Goodreads’e okunuyor girince fark ettim ki bu goodreads choice 2020 kazananıymış. Dediğin şeyin meali gelir mi derseniz de goodreads her yıl her türden 5-6 kitabı aday yapıp en iyi olanı kullanıcılarına seçtiriyor. Açıkçası son birkaç yıldır takip ediyorum ve seçilen romanların çoğunun çok şaibeli olduğunu bilmeme rağmen kitabın köşesinde duran minik altın yazı sayesinde beklentim daha da arttı. Ve okudum. Şimdi daha fazla laf kalabalığı yapmadan incelemeye geçiyorum. (laf kalabalığına devam ediyor) Öncelikle, kitap alışık olmadığımız bi tarzda, şimdiki zamanda yazılmış. Yapıyordu’nun -du’su yok. Biraz tuhaf geldi, yine de alışıyor insan. Ve çoook fazla pov (point of view) değişimi var, max 10 sayfa birinin düşüncelerini okuyoruz sonra başka birine ışınlanıyoruz. Zaman değişimleri de karmakarışık verilmiş, yok düğün öncesi, düğünden bi saat önce, düğün anı, düğün gecesinden önceki gün falan bi süre sonra onları okumadan direk yazıları okudum, o şekilde de anlaşılıyor şükür. Konusunu çok basitinden özet geçeyim. Jules adında çalışkan, hırslı, güzel ve mommy issues’a sahip bi kız karakterimiz var. Bir de bu kızın Will diye bi nişanlısı var, bu da aşşırı yakışıklı, bronzlaştırıcı krem kullanan, sarışın bi eleman. Bunların düğününü okuyoruz, ama nası bi düğün… Will’in eski okulundan arkadaşları, Jules’un kız kardeşi, Jules’un biraz fazla yakın erkek (arada boşluk var) arkadaşı ve onun karısı… daha çook sayardım ama kaçmasın tadı emi. İçkiler yuvarlanınca, eğlence başlayınca hepsi eski anıları, zamanları anmaya başlıyor ama o anıların hepsi aydınlık ve mutlu değil… Ayrıca düğünün yapıldığı yerin atmosferi de ilginç.
Gerilim
2024 70. kitabı
Bir insanın birçok insanın hayatına dönüşü olmayacak bir kötülükle nasıl dokunup mahvedebileceğinin ve bunlara rağmen yinede hayattan nasıl büyük bir keyif almaya devam edebileceğinin kitabını yazmışlar. Dünya onun için dönüyor sanki, sen nasıl bir insanmışsın be peh peh peh.... Yalnız bir ara "yok artık tüm dünyanın kötülüklerini hep bu insan mı yapmış" dediğim oldu. Biraz fazla tesadüfi yüzleşmelerin fazlalığı oldu sanki. Spoilersız anca bu kadar.:)) Yazarın kalemini ve anlatış tarzını beğendim. Kitaba aşırı seviyelerde ayılıp bayılmasamda, yeterli gelebilecek hoş bir kıvamda beğendim diyebilirim. Sadece sonu bir tık hızlı bitti, biraz dahasını da okumak isterdim.
2021 80. kitabı
“ Misafirler donup kalıyor.Birbirlerine bakıyorlar.Aniden tekrar korkmaya başlıyorlar.Elektrikler kesildiği zaman korktuklarından daha çok hem de.Hepsi duyduklarının ne olduğunu biliyor.Bu bir dehşet çığlığı.” Akıllı ve hırslı,bir kadın dergisi sahibi gelinimiz Jules,yakışıklı ve çekici ayrıca televizyon yıldızı başarıları ile yükselen damadımız Will.Tanındıkları için düğünlerini gözlerden uzak İrlanda kıyılarındaki bir adada yapmaya karar verirler.Her ayrıntısı ustalıkla planlanmış bu düğünde yer almak o kadar kolay değil elbette.Ada’ya gelmek için boyunuzu aşan dalgalar ile mücadele etmek,cep telefonunuzun çekmemesi ve hayatlarını birleştiren iki kişiyi kutlamaya gelen davetliler. Kitabı bölüm bölüm kişilerin ağzından okuyoruz.Ada’ya gelen davetliler ve mekânın gizemi okuru biraz gerilime sevk ediyor.Bilhassa damat ve arkadaşlarının geçmişte yaşadıkları sırlar gece ilerledikçe bir oyun sayesinde ortaya çıktıkça gerilim artıyor.Organizatör sahibinin geçmişte yaşadığı acı düğünle daha farklı bir boyut kazanıyor.Nedime ve sağdıç arasında yaşanan diyaloglar okuru farklı düşüncelere iterken dehşetin çığlığı yükseliyor.Ölen ve öldüren kim?Belki daha önemlisi sebep ne?Her bölüm ayrı güzeldi tabi ben yine katili bulamadım o ayrı konu:))Sonu epey şaşırttı diyebilirim.Ama şunu belirteyim o kadar aksiyon beklemeyin durağan sakin sakin ilerlerken birden yükselişe geçiyor.Benden bu kadar gerisi okumak isteyen gerilim tarzını sevenlerde.. “ Agatha Christie klasiklerinin hissiyatını uyandırıyor.Karakterlerin geçmişleri hakkında ortaya öylesine atılmış gibi görünen ayrıntılara çok dikkat edin.Bunların hepsi ipucu..”
2021 35. kitabı
Bu kitap iki defa üst üste karşıma çıkınca alıp okumaya karar verdim, tarzımın dışında olsa da arada böyle kitaplar okumaya da çalışıyorum. Benim beklentimi karşıladığını söyleyebilirim. Bir adada düğün yapan çift ve o düğüne davetli kişiler üzerinden sonlara doğru bayağı şaşırtıcı olacak şekilde kurgulanmış bir gerilim kitabı. Ortam başlarda On Küçük Zenciyi anımsattı hatta konusu da benzer mi acaba diye bir tereddüt yaşamıştım ama bu kitabın akışı daha başka o düşüncem kayboldu gitti okurken. Muazzam bir gerilim romanı diyemeyeceğim ama benim gibi (çok sık bu tür okumayan) okurların beklentisini de karşılar diye düşünüyorum, bir şans verebilirsiniz.
2021 71. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2021 12:41
Bu listede olmak bazıları için ölüm kalım meselesi!... . Bir düğün, İrlanda Kıyılarında ıssız bir ada, bir damat, bir gelin, bir baş sağdıç, bir nedime, bir düğün organizatörü... Davetli listesi hazır.. Her konuk özenle eklendi listeye... Eski okul arkadaşlarından oluşan sağdıçlar, iş arkadaşları ve yüzlerce seçkin kişi... Kusursuz bir düğün için tüm hazırlıklar tamam...Peki rüya gibi başlayan düğünü, kabusa çeviren bu lanetli adada neler oluyor? Attığınız her adım tehlikeli bir bataklığa denk gelmenize neden olabilir... Gözünüzü dört açın!.. . . Televizyon Yıldızı olan damat, yükselen çizgisi, yakışıklılığı ile göz dolduruyor, bakan dönüp bir daha bakıyor... Akıllı, hırslı olan gelinimiz ise her şeyin mükemmel olması için, sakinliğini muhafaza etmek zorunda... Eski dostlar geçmişi yad ederken, fark etmedikleri gerçekler etraflarındaki çemberi daralttıkça daraltıyor... Geçmişin puslu sırları karanlık dehlizlerden çıkıp, zihinleri bulandırırken, işler içinden çıkılmaz bir hal alıyor... Geçmiş asla geçmişte kalmıyor.. Neden mi? Cevabı kitabımızda der hepinize şimdiden keyifli okumalar dilerim Kitapla Kalın
2025 66. kitabı
Uzun süre unutulmaması gereken bir şölen olarak planlanan düğün, geçmişin ve gerçeklerin gün yüzüne çıkmasıyla nasıl bir gerilime dönüşür? Sanki düğüne davetli olanlar gelin ve damadı tebrik etmek için değil de; artık içlerinde tutamadıklarını kusmaya gelmiş bir düğün gibiydi. Her kahramanın gizlemesi gereken yönleri, her kahramanın bir açlığı ve özlemi vardı. Yazarımız Lucy Foley, "Davetli Listesi" adlı romanında böyle bir süğün oetamı kurguluyor. Romanın dikkat çekici iki özelliği var. İlki, farklı karakterler tarafından anlatılması ve kurguda devinim sağlanması... İkinci olarak, romanın farklı zaman dilimlerini içeren anlatış kurgusu ön plana çıkıyor. Yani Foley ana planı düğün anı olan şimdi üzerine kurarken; düğün öncesi gün, düğün öncesi gece, düğünden birkaç saat önce gibi zaman dilimlerini okura aktarıyor. Son derece yalın bir üslup tercih eden Lucy Foley, sürükleyiciliği de yakalıyor; ancak bana göre iletmek istediği gerilim ve heyecandan uzakta... Kitabın sonu olarak da pek beğenemediğimi söylemeliyim. Olaylar tırmanırken okurlar olarak daha yüksek bir son hak ediyorduk. Biraz aceleye gelmiş gibiydi. Damadımız yakışıklı, başarılı bir televizyon yıldızı olan Will Slater; gelinimiz ise akıllı, iş bitirici, lükse düşkün ve Download adlı bir kadın dergisi sahibi Julia Keegan. İkilimiz, İrlanda kıyılarındaki bir ada olan Cormorant'ta düğünlerini gerçekleştiriyor. Hiçbir masraftan kaçınılmayan, görkemli bir ünlü düğünü! Düğün öncesi akşam özel konuklar kaleye gelmeye başlarken, Julia her şeyin kusursuz olmasının peşinde... Olivia Julia'nın üvey kardeşi ve düğünde Julia'nın nedimesi olacak; ama psikolojik bunalımlar içinde ve yalnız hissediyor. Johnno ise Will'in baş sağdıcı, çocukluktan beri çok yakınlar; o da düğün öncesi Will ile zaman geçirmeyi özlemiş
2023 24. kitabı
Okunma: 01 Mart 2023 14:12
Merhaba herkese, #kitapyorumu #davetlilistesi #theguestlist Bu kitaba nasıl heyecanla başladım bilseniz. tam istediğim aradığım atmosferi vaadediyordu arka kapak. Atmosfer hem gerici hem sürükleyici. Normalde yavaş ilerleyen bir konu ve fazla karakter görüşü gerilim kitaplarında sevmediğim unsurlardandır. Ama bu kitap istisna olarak görülebilir. Gerilimin yavaşça tırmanmasını sevdim. Ve harika olan ise, kitabın sonuna kadar hiç bir şeyden emin olamamamız. Düğünde damadın olgunlaşmamış hala liseli gibi hareket eden arkadaş grubunu okuması eğlenceliydi. İlginç, zengin, dikkat çekici karakterlerle dolu kitap. Bölümleri çok dikkatli ve odaklanarak okumanız gerekiyor çünkü herhangi bir küçük ayrıntı, bulmacayı çözmeniz için büyük bir ipucuna dönüyor. Karakterler arasındaki bağlantılara aşırı şaşıracaksınız. Hele o son yok mu ağzım açık kalakaldım. Jules, başarılı, çekici, öfke yönetimi sorunlarından muzdarip, bencil, mükemmeliytçi, etrafına emirler yağdıran, kontrol manyağı,hırslı, lanet gelin kızımız. Kendisi gibi kendini beğenmiş yükselen bir yıldız olan will ile İrlanda'da bir adada evlenmeye karar verir. Ama ada da ada yani. Hiçliğin ortasında, telefon imkanı sınırlı, karanlık ormanlar, mağaralar, huzursuz edici ortamı okurken arkanızdan sinsice geçen birini hissediyorsunuz sanki. Düşük bütçeli bağımsız korku filmleri için mükemmel bir yer ama çok tercih edilen bir düğün yeri değil. Ama bizim manyak Jules umursamıyor bunu illa dediğini yaptıracak. Grafik tasarımcısı ve anne olan helen, jules'un en eski iyi arkadaşıyla evli.travmatik geçmişe sahip sır saklıyor ve evlilikleri hakkında şüpheleri var. Olivia 19 yaşında jules'un üvey kardeşi. Helen'e güvenmeli mi bilmiyor ve onu yiyip bitiren bir sır var. Johnno Will'in lise arkadaşı ikisinin paylaştığı büyük bir sır var.
2021 40. kitabı
Selam️ Lucy Foley “Davetli Listesi”.. Yine ödüllü, fakat bu defa akademik değil, çok satan ve okur ödülü almış bir eserle geldim. The New York Times gerilim kategorisinin çok satanlarından, Goodreads okur ödülü kazanan kitabı, çok hızlı okudum bitirdim (bunda puntosunun da katkısı olmadı diyemem). Ödüllere misyon yüklemek ya da ona göre seçim yapmak adetim değil, anca denk gelmiştir, ben de kitabın künyesinden size bilgi aktarırken bunu belirtmeyi es geçmemişimdir. Konu bir polisiye gerilim klasiği, ıssız ve izole mekan, az sayıda birbirleriyle geçmişten gelen dirsek temasları olan karakterler. Düğünlerini İrlandanın küçücük bir adasında yapmaya karar veren Jules (gelin) ve Will (damat), yakın çevrelerinden oluşan davetli listesiyle, düğün öncesi birlikte iki gün geçirirler. Kitabın zaman çizgisi de bu iki günlük zaman dilimi içinde hareketlenir, geçmiş-şimdi geçmiş-şimdi. Toplamda altı karakterin kafa sesinden okuyunca (biliyorsunuz ben bu dağılımı çok seviyorum) kim ne yapmış ne düşünmüş birinci ağızdan gelince, okuma keyfim cilalandı. Kafa seslerini ilk tur okuduğumda (ki onlar da zaman seyrine göre paslaşarak devam ediyor) ne nedir zaten çözmüştüm. Bunun sebebi iki şey olabilir, ya ben çok fazla polisiye gerilim okudum ya da bazı yazarlar çözümü kolay sunup okura kendini zeki hissettirmeyi seviyor Uzun zaman önce bilhassa birkaç tür için orijinal konu beklentimi minimize ettiğimi söylemiş, eser içindeki dinamiklerin yerleşimi, okur ve yazar arasındaki anlaşılabilirliğin doğru tesisinin de benim için yeterli olduğuna kanaat etmiştim. Evet konu benim gibi polisiye gerilim türünde epey mesai yapmışlar için enteresan olmayabilir ama, bir de bunun aksi kesim var ki, onlar için bulunmaz nimet olacaktır. Asla kötüydü demiyorum, bilakis akıcı ve okuması keyifliydi,
Davetli ListesiLucy Foley · Epsilon Yayınevi · 2021579 okunma
Bu adaya gelmek istemezsiniz ..
2025 42. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2025 18:25
Herkesten uzakta, ıssız bir adada zengin ve popüler bir çiftin gösterişli düğünü düzenleniyor. Her şey mükemmel görünürken... biri öldürülüyor :))) Kitaptaki her karakterin bir sırrı var; herkes geçmişinde sakladığını sandığı kamburlarıyla bu adaya geliyor. Ama ne derler, iki kişinin bildiği sır , artık sır değildir... Ve bu sırlarla örülü herkes, bu muhtesem olması planlanan düğünde yolları kesişecek şekilde bir araya geliyor. Eğer gizem, psikolojik - gerilim romanları seviyorsanız, bu kitabı da severek okuyacağınıza eminim. Başlarda karakter sayısınin çokluğu ve hikayenin geçmiş gelecek , ileri geri gitmesi biraz zorlayıcı olabilir ama kısa sürede her birinin ve her olayın birbirine nasıl bağlandığını görüp hikayeye kolayca kapılıyorsunuz. Davetli Listesi Lucy Foley Türü açısından oldukça tatmin edici bir roman olmuş. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar!
Davetli ListesiLucy Foley · Epsilon Yayınevi · 2021579 okunma
Bu bir düğün hikâyesi değil…
2026 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2026 00:04
Lucy Foley Davetli Listesi Bu davet kutlama için değil. Birileri için hesaplaşma. Ve gecenin sonunda… biri yok. Lucy Foley, Davetli Listesi’nde bizi izole bir adaya, kusursuz gibi sunulan bir düğünün tam ortasına bırakıyor. Daha ilk sayfalardan itibaren bir ölüm olacağını biliyoruz. Asıl soru “olacak mı?” değil, “kimin başına gelecek?” oluyor. Bu tercih merakı diri tutuyor; fakat aynı zamanda hikâyenin sırtına ciddi bir beklenti de yüklüyor. Hikâye çoklu bakış açısıyla ilerliyor. Bu teknik yer yer ilgimi canlı tutsa da, zaman zaman beni yordu. Karakterlerin hepsinin bir sırrı var; ancak bazıları sadece “şüpheli olmak için orada” hissi veriyor. Derinleşmesini beklediğim bazı karakterler yüzeyde kalıyor. Bu da ister istemez şu soruyu sorduruyor: Gerçekten bu kadar karaktere ihtiyaç var mıydı? Davetli Listesi kötü bir kitap değil. Ama çok iyi olmasını engelleyen şey, potansiyelini tam anlamıyla kullanmaması. Benim için bu kitap, hikâyesinden çok atmosferiyle akılda kalan bir roman oldu. Psikolojik gerilimi, kapalı alan hikâyelerini ve “herkesin bir sırrı vardır” temasını seviyorsanız okunur. Ama beklentiyi çok yükseltmeden…
Alıntı

Lucy FoleyYazar · 2 kitap
Lucy Foley studied English literature at Durham University and University College London and worked for several years as a fiction editor in the publishing industry. She is the author of The Book of Lost and Found and The Invitation. She lives in London.