2021 10. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 22:48
Varoluşçuluk felsefesiyle çok az şey bilsem de kitaptan şimdiki tecrübemle kabataslak bir anlam çıkartabildim. Boş anlamlar çıkartamayacağım bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Kitabı anlamaya çalışırken fark ettim ki kahramanımız ya da Sartre düşüncelerine engel olmuyor. Diğer insanların yaptığı gibi ta en başında düşünmekten ve yorumlamaktan kaçmadığını tahmin ediyorum, ki bu yüzden kitabın daha özgür okunacağını düşünüyorum. Kahramanın veya Sartre'nin iç dünyasındaki (soyut) düşünceleri ve onların (somut) tasvirlerini görmek büyük zevk verdi. Fakat bulantı'nın geldiği sayfalarda beni sanki başka bir boyutta gibi hissettirdi ki anlamakta güçlük çektiğim anlar oldu. Düşüncelerini romandaki başka kahramanla yaptığı diyaloglarla okuyucuya bir tartışma havasında sunmasını da şahsen çok sevdim. Çünkü romandaki kahramanların düşüncelerini (konulara her ne kadar tek taraftan bakılsa da) desteklesem de desteklemesem de onların fikirlerinin bir kısmının bende de olduğunu görmek daha bir ilgimi çekti. Okurken nesnelere, varlığa (tanımlayamadığım) farklı bir bakış açısıyla bakmamı sağladı. Bu yönüyle okudum bitti gibi bir kitap olmadığını düşünüyorum kendi açımdan. Biriken tecrübelerimle başka yaşlarımda tekrar okumak isteği uyandırdı. Kitabın en sevdiğim yanı ise çoğu insanın görmek istemediği ama varlığını hep bildiği "Peki sonra?" sorusunu yüzümüze vurup durmasıdır. Bir de çok güzel bir şarkı keşfettim bu kitap sayesinde, Some of these days..
Felsefe
BulantıJean-Paul Sartre · Can Yayınları · 202128bin okunma